LUFTFART

Verdens største fly er til salgs for 3,5 milliarder kroner

Holdingselskapet Vulcan vil selge verdens største fly Stratolaunch, som etter sigende kun har vært på vingene én gang. Prislapp: 400 millioner dollar.

Til salgs for 3,5 milliarder kroner.
Til salgs for 3,5 milliarder kroner. Foto: AFP
16. juni 2019 - 09:51

Verdens største fly gjennomførte i april sin første testflyging over Mojaveørkenen i California. Avstanden fra vingetipp til vingetipp er lenger enn en fotballbane, et vingespenn som er 50 prosent større enn på superjumboen Airbus A380. Nå melder CNBC at flyet kan kjøpes for litt under 3,5 milliarder kroner.

Vulcan var investeringskonsernet til avdøde Paul Allen, en av grunnleggerne bak Microsoft. Milliardæren døde i oktober.

NHO Luftfart og Fellesforbundet kom til enighet. Mekler Carl Petter Martinsen sier det var tilfredsstillende å komme til mål med forhandlingene.
Les også

Flyplass-streik avverget

Stratolaunch har to flykropper og er designet for å kunne fly opp til de lavere delene av rommet og slippe en rakett som i sin tur flyr ut i verdensrommet for å plassere ut satellitter.

Tross en temmelig heftig pris skal det ikke være et uselgelig objekt. CNBC nevner romfartsinteresserte milliardærer som Tesla-gründer Elon Musk, Amazon-grunnlegger Jeff Bezos og Virgin-eier Richard Branson som mulige kjøpere. Alle er svært opptatt av reiser ut i rommet.

Stratolaunch har to skrog og seks motorer som tilsvarer dem som sitter på en Boeing 747 Jumbojet. Tanken er at raketten som skal frakte satellitter ut i rommet, skal henge mellom de to flykroppene på Stratolaunch.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre. Bildet er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Omgjør Andøya-nedleggelse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.