IT

Verdens raskeste wifi når nye høyder

Snart kan hastigheten på trådløst forbigå kablet nett.

Kan trådløse nettverk snart gi ethernet kraftig konkurranse i hastighet?
Kan trådløse nettverk snart gi ethernet kraftig konkurranse i hastighet? Bilde: Colourbox
3. juni 2014 - 19:28

Dagens raskeste trådløse 802.11ac-spesifikasjoner åpner for teoretiske overføringshastigheter opp mot 1 Gbit/s.

Det krever imidlertid optimale forhold uten fysiske hindringer og bruk av 5 GHz-båndet (gjelder AC1900-rutere og -nettverkskort).

De fleste uavhengige tester viser at i praksis ligger hastigheten godt under dette, og dermed er det utvilsomt fortsatt kablet nett som kan by på den beste og mest stabile hastigheten.

Om få år kan dette være snudd på hodet.

Tidobling

Det gjøres nemlig stadig store forbedringer på både rekkevidde og hastigheter i trådløse nett, og nylig kom nyheten om at nettverksgiganten Huawei har lykkes med å overføre data trådløst i sine laboratorier i Shenzhen med en hastighet på 10,53 Gbit/s.

For å oppnå denne hastigheten ble det benyttet prototyper som blant annet benyttet en rekke antenner, samt en rekke "knep" for å booste signalene og redusere interferens. 

10,53 Gbit tilsvarer 1,3 GB, og med en slik overføringshastighet vil du for eksempel kunne overføre en DVD-spillefilm på 4-5 sekunder.

Huawei, som er en av verdens ledende selskaper innen trådløs datakommunikasjon, er ett av flere aktører som jobber med etterfølgeren til dagens 802.11ac-standard.

Les også: Dette er verdens smarteste selskap

Huaweis administrerende direktør viser fram selskapets siste nettbrett i februar.
Huaweis administrerende direktør viser fram selskapets siste nettbrett i februar. Gustavu Nacarino / Reuters / NTB scanpix

Fortsatt et stykke fram

Selskapets nye gjennombrudd vil ikke bare sørge for å gi god kapasitet til stadig flere tilkoblede enheter, for eksempel i store kontorlandskap, flyplasser og handlesentre, men også åpne for en ny æra for datakrevende applikasjoner, heter det i en melding fra selskapet.

Etterfølgeren til dagens 802.11ac-standard vil få navnet 802.11ax. Det er ventet at den blir kommersielt tilgjengelig i 2018, ifølge Huawei.

Les også:

Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Lynraskt nettverk i lomma

Denne gangen lot vi oss imponere av Huaweis flaggskip  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.