ROMFART

Her svever Teslaen i rommet etter oppskytningen av verdens kraftigste romrakett

Bildet viser Teslaen som svever rundt i rommet etter oppskytningen av Falcon Heavy tirsdag.
Bildet viser Teslaen som svever rundt i rommet etter oppskytningen av Falcon Heavy tirsdag. Foto: SpaceX/NTB Scanpix
NTB
7. feb. 2018 - 08:42

SpaceX skjøt tirsdag kveld opp verdens kraftigste romrakett, Falcon Heavy. Elon Musks personlige Tesla er med i lasten.

Det var full jubel på Kennedy Space Center i Florida da Falcon Heavy skjøt opp i verdensrommet.

To minutter etter oppskytningen, falt de to bærerakettene på Falcon Heavy av og landet på Cape Canaveral-basen, som planlagt.

– Det er slik du vil at en testoppskytning skal gå, sa SpaceX-kommentatoren John Innsbrucker.

Musks private bil

Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Men før den tid skal raketten testes, og tirsdagens oppskyting var starten på Falcon Heavys jomfruferd.

Oppskytingen skulle skjedd klokken 13.30 lokal tid ved Kennedy Space Center i Florida, men ble imidlertid utsatt flere ganger på grunn av ugunstige vindforhold. Klokken 21.46 føk raketten omsider til værs.

I lasterommet på raketten står en Tesla Roadster fra 2008, en av SpaceX- og Tesla-gründer Elon Musks private biler. I førersetet sitter en dukke ved navn Starman, iført hvit romdrakt, mens David Bowies «Space Oddity» er en av låtene på bilens spilleliste.

Tusenvis av tilskuere

– Falcon Heavy sender en bil til Mars, tvitret Musk mandag.

Det er riktignok en forenkling, siden den røde bilen ikke skal til den røde planeten. Bilen skal gå i en elliptisk bane som på et tidspunkt vil være ganske nøyaktig midt imellom Mars og sola. Musk har sagt at bilen vil kunne være i rommet i flere milliarder av år.

 
 

Han advarte på forhånd mot at mye kan gå galt. Men spennende blir det uansett, har Musk sagt. Flere tusen tilskuere fulgte oppfordringen og tok turen til Florida for å se på oppskytingen, som ble sendt direkte på SpaceX' nettsted.

Falcon Heavy setter etter oppskytingen kursen tilbake mot jorda og skal forsøke å gjennomføre verdens første triple landing. Romraketten skal lande på droneskipet Of Course I Still Love You i Atlanterhavet, skriver Space.com. De to bærerakettene skulle lande på Cape Canaveral-basen, om alt går etter planen.

Falcon Heavy er den kraftigste raketten som er bygget siden Apollo-programmet ble avsluttet på 70-tallet.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.