IT

Verdens første smarttelefon fyller 20 år

Hadde batteritid på én time.

På tross av å være et teknisk vidunder ble Simon en salgsmessig flopp. Telefonen ble bare solgt i rundt 50 000 eksemplarer i USA.
På tross av å være et teknisk vidunder ble Simon en salgsmessig flopp. Telefonen ble bare solgt i rundt 50 000 eksemplarer i USA. Bilde: London Science Museum
18. aug. 2014 - 14:36

Tidenes første smarttelefon fyller 20 år. IBM Simon Personal Communicator kom i salg 16. August 1994, og var den første mobiltelefonen som også hadde mange av funksjonene til en PC.

Telefonen blir i forbindelse med jubileet utstilt i London Science Museum, ifølge BBC.

Mail og fax

Simon ble riktignok ikke kalt en smarttelefon på den tiden – men den hadde kalender, notatfunskjon, e-mail og mulighet for å skrive underskrifter og skisser. Telefonen hadde en skjerm omtrent på størrelse med dagens iPhone-skjerm, og en penn til å navigere med.

Det var mulig å installere nye programmer, det vi i dag vil kalle apper, og telefonen kunne kobles til en fax.

Eksemplaret som ble utstilt skal visstnok ha blitt brukt av en prosjektleder i byggebransjen i USA, og som brukte mobilen til å motta og signere tekniske tegninger uten å bruke papir, skriver The Telegraph . Ganske moderne for sin tid, altså.

Med sin halve kilo i vekt var nok Simon en god del mindre praktisk enn dagens smarttelefoner.

Les også: Enkle inngrep gir mobilkameraet Kinect-funksjon  

Flopp

På tross av å være et teknisk vidunder ble Simon en salgsmessig flopp. Telefonen ble bare solgt i rundt 50 000 eksemplarer i USA, og ble i hovedsak brukt av forretningsfolk.

Det største problemet var telefonenes fryktelige batterilevetid, på én time. Den høye prisen på 899 dollar, og mangelen på mobilt internett var viktige grunner til an telefonen ikke var noen stor suksess, skriver BBC.

Først i 2002 kom markedet for smarttelefoner i gang  med nyvinning Palm OS Treo. Året etter kom den førsste Blackberryen. Men det store gjennombruddet for smarte telefoner må sies å være i 2007, da iPhone ble lansert.

Les også:

Hva er det med denne kalkulatoren?

25 smarte tips og triks til iPhone  

Kan du gjette hva ingeniørene har laget her?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.