NATURVITENSKAP

Venuspassasjen på vei

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
3. juni 2004 - 16:10

Venus ble synlig fra SOHO satellitten i dag. Samtidig er den forsvunnet ut av syne for observasjoner fra Jorda. Planeten er så nærme at den forsvinner i det kraftige skinnet fra Sola.

Solforsker Pål Brekke oppfordrer til å følge Venus på sin ferd via internettsidene til SOHO

Oppdaterte bilder av planetens ferd kan følges på denne linken.

Venus er tydelig helt til venstre og vil i dagene fremover bevege seg mot Solen. Fra Jorda er Venus synlig foran Sola 8. juni, men på SOHO kan Venus følges fram til 15. juni.

Fra SOHOs bane vil planeten bevege seg like under solskiven (se illustrasjon under). Dette skyldes at SOHO går i en elliptisk bane rundt synslinjen mellom Jorden og Solen, opplyser Brekke

Venus vil imidlertid bli synlig mot den svake, utstrakte solatmosfæren, koronaen. Dette gir forskerne en unik mulighet til å forbedre bildekvaliteten til flere av instrumentene om bord på SOHO.

I de fleste teleskoper vil en del lys reflekteres og kastes rundt mot innsiden av instrumentet.

- Hvor mye slikt "falskt lys" som trenger inn er vanskelig å anslå. Men under en planetpassasje kan vi måle hvor mye lys det er der planetskyggen er - denne skulle egentlig bli helt svart - og dermed gi oss et godt anslag på mengden "strølys", som vi kaller det. Vi kan så trekke fra dette strølyset fra bildene vi vanligvis tar, sier Brekke.

Enkelte instrumenter vil også prøve å måle egenskaper ved lyset som reflekteres fra Venus før den kommer helt nærme Solen.

- Venuspassasjen vil derfor gi en vitenskapelig gevinst for SOHO forskerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.