NATURVITENSKAP

Venus-fest i parken

Den historiske begivenheten når planeten Venus seiler over solskiven feires med et storlsått arrangement.

Rundt 30 organisasjoner har gått sammen om markeringen av fenomenet, som er så sjeldent at ingen nålevende mennesker har sett det.

Arrangørene lover aliens, rakettoppskytninger, konsert, nasjonale prisutdelinger, verdenslansering og tallrike utrolige opplevelser. Selve Venus-passasjen kan følges på en 40 kvadratmeter stor storskjerm, som selvsagt vil redde dagen dersom været svikter.

Venus-passasjen starter kl. 07.19 tirsdag morgen i det Venus berører solskiven for første gang på 122 år.

Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er dette et virkelig historisk øyeblikk.

- Venus-passasjen har trolig den største gåsehudfaktor et himmelfenomen kan tilby! Fenomenet er så unikt at vi ikke en gang har bilder av denne fasen, sier Rød Ødegaard.

Han lover allerede en halvtimes tid tidligere unike bilder på storskjermen mens Venus langsomt sklir innover mot solranden.

- Trolig får vi se atmosfæren til Venus som en lysende ring, sier han.

Mens passasjen utvikler seg, kan vi vente flere merkelige fenomener. Bilder fra mange forskjellige deler av landet vil bli vist på storskjermen, slik at man få anledning til å se hvordan fenomenet utvikler seg, sett fra ulike vinkler. Det gir også mulighet til å se hvordan avstanden til Solen kan beregnes.

- Noe slikt er aldri gjort før og vil trolig aldri igjen bli mulig!

Et unikt syn

Dersom man ikke kan se storskjermen eller vil ta fenomenet i direkte øyesyn, må man ha solformørkelsesbriller, som arrangørene selger i Frognerparken. I tillegg settes det opp rundt 30 spesialkikkerter som gir enda bedre utsikt.

Skulle været gå mot arrangørene, har de tatt sine forholdsregler. Et eget fly er leid inn for anledningen og skal fly dit været er best for å forevige fenomenet med spesialutstyr og sende bildene videre til storskjermen.

Venuspassasjen er historisk. Forrige gang Norge lå så gunstig til som nå var i 1283. Neste gang blir i 2247. Astronomene har derfor tatt alle mulige hjelpemidler i bruk for å være garantert å få med seg begivenheten.

Det tar bortimot seks timer for Venus å passere solskiven. I løpet av den tiden har astronomene og entusiastene bak arrangementet planlagt en rekke aktiviteter. Det legges opp til at publikum kan utforske verdensrommet, naturfagenes fascinerende verden og teknologiens undre. Mer enn 30 aktører stiller med opplevelser, aktiviteter og undringsvekkende installasjoner og utstillinger.

Blant begivenhetene nevnes: Liv i rommet, aliens, legoroboter, rakettoppskytninger, regnmakere, Mars-ferd (i parken!). Du kan også møte ekte dinosaurer i fossile utgaver, magiske metaller, holde et himmellegeme, få ferske værvarsler, se et ekte energitre og mye mer På storskjermen følger du Venus-passasjen, men kan også se filmer, animasjoner og til og med en Imax-film!

Listen over alle begivenheter finnes her: www.astronomi.no/venus080604/frognerpark/deltakere.html

I løpet av dagen blir det også verdenslansering av skolelinux og rett etter

Venus-passasjen deler Utdanningsminister Kristin Clemet ut prisen til Norges mest nysgjerrige skoleklasse.

Venus-passasjen varer fra 07.19-13.22, men det vil skje svært spennende ting både i Frognerparken og på himmelen før og etter.

Les mer om dette på astronomi.no!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.