INDUSTRI

Venter ytterligere fall i industrien

MØRKT: Det er få lyspunkter i industrien, ifølge SSB.
MØRKT: Det er få lyspunkter i industrien, ifølge SSB. Bilde: Colourbox

Produksjonen og sysselsettingen i norsk industri fortsetter å falle. Et lite glimt av positivitet kan riktignok skimtes: Nedgangen er svakere enn det som ble registrert i første halvår.

Det viser konjunkturbarometeret for tredje kvartal som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram onsdag.

Trevarer drar opp

Det som har bremset fallet noe, er en bedring i situasjonen for dem som produserer innsatsvarer. Spesielt trelast- og trevarer og ikke-jernholdige metaller.

For verftsindustrien er det imidlertid beksvart. De som i barometeret defineres som produsenter av investeringsvarer, altså maskinvareindustri og bygging av skip/oljeplattformer, melder om negativ utvikling i tredje kvartal.

Og etter at datagrunnlaget ble samlet inn, mellom 10. september og 20. oktober, er det kommet inn enda flere dårlige nyheter.

Les også: – Svært alvorlig for skipsindustrien

Hydro med giganttap

Rødt for REC

230.000 frykter sparken

Finansministeren bekymret over industrilønningene

Venter ytterligere fall

– Industriledernes vurdering av utviklingen på kort sikt var negativ. I tillegg vurderte mange å nedjustere investeringsplanene, heter det i SSB-rapporten.

Konjunkturindikatoren for industrien økte til minus 5 (sesongjustert nettotall) i kvartalet. Økningen skyldes blant annet reduserte lager av salgsprodukter. Ifølge SSB indikerer tallverdien et ytterligere fall i industriproduksjonen, men at nedgangen blir gradvis svakere.