Det viser høstens markedsoppdatering fra Veidekke. Tallene er basert på basert på offentlig tilgjengelig statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Statistiska centralbyrån (SCB) og Danmarks statistik, samt tall fra store byggherrer og de respektive landenes budsjetter.
Går mot dystre togrekorder
Nedgang på 13 prosent ved utgaven av 2024
Veidekke forventer at produksjonen i den skandinaviske entreprenørnæringen vil avta med til sammen 13 prosent frem til slutten av 2024. Lyspunktene er høy infrastrukturaktivitet og et mer stabilt kostnadsbilde.
Inflasjonen i byggekostnader ser ut til å avta. Men selv om det er ventet en mer normal utvikling fremover, er det foreløpig ingen utsikter til at prisene vil gå ned fra nåværende høye nivåer.
Nedgangen starter i Norge til neste år
Veidekkes markedsoppdatering legger til grunn et produksjonsfall i den skandinaviske entreprenørnæringen på 6 prosent i 2023 og 7 prosent neste år. De tre landene er på noe forskjellige stadier i utviklingen: I Danmark begynte konjunkturfallet allerede i fjor, og i år har det svenske markedet fulgt etter.
Det norske markedet har opprettholdt høy produksjon helt inn i tredje kvartal 2023 som følge av høy igangsettelse ut 2022, men inn i 2024 vil nedgangen å gjøre seg gjeldende også her.
Nedgangen ventes størst innenfor bygg – og særlig i boligsektoren.
Løft innen drift og vedlikehold
Infrastruktursektoren er det området som skiller seg mest positivt ut i alle tre land, blant annet som følge av store, statlig finansierte investeringer. Store samferdselsprosjekter ventes å holde stand i flere år fremover og suppleres av et løft innenfor drift og vedlikehold samt investeringer i vann, avløp og energi.
I årene fremover er konkurransen om budsjettmidlene forventet å hardne til, spesielt i Sverige og Danmark, i en tid der forsvaret vil bli prioritert høyere.
Etter mange år i høygir, går den skandinaviske entreprenørsektoren som forventet inn i en lavkonjunktur som kan bli krevende.
I alle tre land er arbeidsledigheten i byggrelatert virksomhet ventet å øke fremover, noe som vil bidra til ledig kapasitet og generell nedkjøling.
Går mot «trippel smekk» for oljebransjen – 40 prosent er over 50 år