Venter nedgang i entreprenørmarkedet, men vei og bane vil holde stand

Infrastruktursektoren skiller seg positivt ut i Skandinavia, blant annet som følge av store, statlig finansierte investeringer. Store samferdselsprosjekter ventes å holde stand i flere år fremover og suppleres av et løft innenfor drift og vedlikehold samt investeringer i vann, avløp og energi

Infrastruktur prosjekter, og da særlig drift og vedlikehold, er av de markedsområdene som Veidekke mener vil holde seg best de nærmeste årene.
Infrastruktur prosjekter, og da særlig drift og vedlikehold, er av de markedsområdene som Veidekke mener vil holde seg best de nærmeste årene. Foto: Bård Gudim, Veidekke
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. sep. 2023 - 08:34

Det viser høstens markedsoppdatering fra Veidekke. Tallene er basert på basert på offentlig tilgjengelig statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Statistiska centralbyrån (SCB) og Danmarks statistik, samt tall fra store byggherrer og de respektive landenes budsjetter.

Kronprins Haakon sammen med konserndirektør  Jimmy Bengtsson i Veidekke og administrerende direktør Daniel Kjørberg Siraj i Obos under et besøk hos Veidekke på Ulven i Oslo.
Les også

Veidekke leverer gode resultater: Betaler hele overskuddet i utbytte

Nedgang på 13 prosent ved utgaven av 2024

Veidekke forventer at produksjonen i den skandinaviske entreprenørnæringen vil avta med til sammen 13 prosent frem til slutten av 2024. Lyspunktene er høy infrastrukturaktivitet og et mer stabilt kostnadsbilde.

Inflasjonen i byggekostnader ser ut til å avta. Men selv om det er ventet en mer normal utvikling fremover, er det foreløpig ingen utsikter til at prisene vil gå ned fra nåværende høye nivåer. 

Nedgangen starter i Norge til neste år

Veidekkes markedsoppdatering legger til grunn et produksjonsfall i den skandinaviske entreprenørnæringen på 6 prosent i 2023 og 7 prosent neste år. De tre landene er på noe forskjellige stadier i utviklingen: I Danmark begynte konjunkturfallet allerede i fjor, og i år har det svenske markedet fulgt etter.

Det norske markedet har opprettholdt høy produksjon helt inn i tredje kvartal 2023 som følge av høy igangsettelse ut 2022, men inn i 2024 vil nedgangen å gjøre seg gjeldende også her. 

Nedgangen ventes størst innenfor bygg – og særlig i boligsektoren.

Løft innen drift og vedlikehold

Infrastruktursektoren er det området som skiller seg mest positivt ut i alle tre land, blant annet som følge av store, statlig finansierte investeringer. Store samferdselsprosjekter ventes å holde stand i flere år fremover og suppleres av et løft innenfor drift og vedlikehold samt investeringer i vann, avløp og energi.

I årene fremover er konkurransen om budsjettmidlene forventet å hardne til, spesielt i Sverige og Danmark, i en tid der forsvaret vil bli prioritert høyere.

Etter mange år i høygir, går den skandinaviske entreprenørsektoren som forventet inn i en lavkonjunktur som kan bli krevende.

I alle tre land er arbeidsledigheten i byggrelatert virksomhet ventet å øke fremover, noe som vil bidra til ledig kapasitet og generell nedkjøling.

Arkitekt- og rådgiverorganisasjonene ser ingen lysning før tidligst høsten 2024.
Les også

Byggebransjen: Bråstopp får store følger for rådgivere og arkitekter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.