KRAFT

Venter lavere strømpriser

TILBAKE: Vattenfall mener at kjernkraften vil øke sin produksjon fra dagens 40 prosent til over 95 prosent i begynnelsen av desember.
TILBAKE: Vattenfall mener at kjernkraften vil øke sin produksjon fra dagens 40 prosent til over 95 prosent i begynnelsen av desember. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
16. nov. 2010 - 12:12

– Men det finnes alltid en risko, sier Sigge Eriksson, markedssjef i Vattenfall i en pressemelding.

Det svenske energiselskapet mener at utsiktene for strømmarkedet er langt lysere nå, når kjernekraften har kommet på plass igjen raskere enn forventet.

Underskudd i vannmagasinene

Men fortsatt er underskuddet i vannmagasinene i både Sverige og Norge betydelig. I løpet av kort tid må vi regne med at all nedbør vi får i vannmagasinenes opptaksområde vil være snø.

Det betyr at vi må klare oss på det vannet som allerede finnes i magasinene frem til vårflommen kommer i gang. Fyllingsgraden i dei norske vassmagasinene var 68,5 prosent ved utgangen av uke 44.

NVE offentliggjør i morgen de siste oppdateringene på vannsituasjonen.

Les også: Politikerstyrt strøm dyrest

Norge på strømpristoppen

Fallende elpriser

Været og det faktum at tilgangen til kjernekraft har økt, vil være avgjørende for prisutviklingen.

Det mener Vattenfall, som på lengre sikt ser fallende elpriser dersom produksjonen forventes å økes i takt med oppgraderinger i kjernekraft og vannkraft. Til og med vindkraften øker.

Kjernekraften oppe

Vattenfall mener at kjernkraften vil øke sin produksjon fra dagens 40 prosent til over 95 prosent i begynnelsen av desember.

I slutten av november skal alle revisjonene være avsluttet og alle rekatorer skal være i drift i vinter.

Les også: Her er årsaken til norsk kraftkrise

– Reservekraft gir ikke lavere strømpris

Endret budgivning

– Prisene på strøm påvirkes av nivåene i vannmagasinene, temperatur, nedbør og tilgangen til svensk kjernekraft. I tillegg er overføringskapasitet i nettet viktig, sier kommunikasjonsdirektør i Nord Pool Spot, Siw Hauge.

Hun forteller at Kraftbørsen det siste året har jobbet sammen med de som handler på Nord Pool Spot, for å se om endret budgivning kan bidra til å unngå de høyeste pristoppene.

– Vi har bedt aktørene tenke igjennom om de virkelig trenger all den elektrisiteten de byr på, uansett pris, eller om de kan by på en annen måte i auksjonen. Vi har sett at når det er underskudd på strøm, er det ofte små volumer som skal til for at prisen skulle blitt mye lavere.

Les også: Mindre forskjeller i nettleie

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.