FORSVAR

Venter at over 20 Nato-land når alliansens mål for forsvarsutgifter i år

Flere enn 20 Nato-land vil bruke minst to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar i år, opplyser Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

President Joe Biden og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus mandag.
President Joe Biden og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus mandag. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
18. juni 2024 - 07:16

– 23 allierte kommer til å bruke to prosent av BNP eller mer på forsvar i år, sa Stoltenberg da han møtte president Joe Biden i Det hvite hus mandag.

Aldri før har så mange Nato-land sagt at de kommer til å bruke så mye av sitt BNP på forsvarsutgifter. I perioden fra 2014 fram til i fjor var det kun Polen, USA, Hellas, Estland, Litauen, Finland, Latvia, Storbritannia, Ungarn, Slovakia og Danmark som nådde to prosentmålet, ifølge en oversikt fra Nato.

Norge er ikke blant landene som har nådd Natos målsetting. Men i mai valgte regjeringen å forsere Stortingets langsiktige behandlingsplan og la til fem milliarder kroner på forsvarsposten.

– Jeg har vært opptatt av at Norge bør komme seg på lista over de som har et mål om å nå to prosent. Og gitt den situasjonen vi står i, så er det riktig at Norge tar det skrittet nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NTB da.

EU-flaggene vaier utenfor unionens hovedkvarter i Brussel. I et utkast til EUs nye femårsplan er klima skjøvet ned til fordel for forsvar og sikkerhet.
Les også

Nytt utkast til EU-strategi: Nevner ikke klima med et ord

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.