Hydrogen fra fornybar energi

Venstre vil gi skattelette til hydrogenproduksjon for å bygge opp en ny industri

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité vil gi fritak fra grunnrente for energi som brukes til hydrogenproduksjon. – Kanskje ikke så gjennomtenkt, sier Småkraftforeninga.

Hydrogenproduksjon er godt egnet for steder med innesperret kraft fra vind- eller småkraftverk, mener Småkraftforeninga. Bildet er fra Sværen i Balestrand.
Hydrogenproduksjon er godt egnet for steder med innesperret kraft fra vind- eller småkraftverk, mener Småkraftforeninga. Bildet er fra Sværen i Balestrand. (Bilde: Øyvind Lie)

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité vil gi fritak fra grunnrente for energi som brukes til hydrogenproduksjon. – Kanskje ikke så gjennomtenkt, sier Småkraftforeninga.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Jeg ønsker at vi skal gi fritak fra grunnrentebeskatning i ti år for energi som går til hydrogenproduksjon, sier Ketil Kjenseth (V), leder av Stortingets energi- og miljøkomité.

Han sier at mange aktører nå snuser på etableringer, og tror dette vil være et bidrag til at de tør å satse.

– Jeg foreslår ikke et fritak til evig tid, men en starthjelp for å bygge opp en ny næring. Den nyeste rapporten fra FNs klimapanel tilsier at vi må omstille Norge raskere enn vi hadde trodd, og hydrogen er en av Norges store nye industrimuligheter, mener Kjenseth.

Tror på store hydrogeninntekter

I dag er grunnrenteskatten på vannkraft 35,7 prosent, noe som i fjor ga staten inntekter på 5,8 milliarder kroner. 

På sin vei mot et eventuelt vedtak, må forslaget utredes av Finansdepartementet. Til tross for tapte inntekter i starten, tror Kjenseth at også staten kan tjene godt på lang sikt.  

Ketil Kjenseth (V) leder for Stortingets energi- og miljøkomité. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

– Ved å gjøre dette kan vi bruke mindre penger på andre omstillingstiltak. Og i et generasjonsperspektiv kan det offentlige få store inntekter gjennom skatter, arbeidsplasser og grunnrente, sier Kjenseth.

– Uheldig å bruke magasinkraft til hydrogen

Det er bare de store vannkraftverkene som betaler grunnrenteskatt i dag. Verken vindkraftverk eller småkraftverk har så stor avkastning at de er pålagt dette.

Knut Olav Tveit, leder i Småkraftforeninga, Bilde: Øyvind Lie

Knut Olav Tveit er daglig leder i Småkraftforeninga og møtende vara i styret i Norsk hydrogenforum. Han mener at et slikt skattefritak vil være konkurransevridende i favør av de store kraftverkene, og at dette igjen «kan gi dysfunksjoner man ikke har tenkt gjennom»:

– Det vil være veldig uheldig dersom man begynner å bruke magasinkraften til å produsere hydrogen i stedet for å balansere kraftsystemet. Da er man på ville veier, sier Tveit.

Innesperret småkraft

Han mener man heller trenger hydrogen for å lagre energien fra uregulerbar vind- og småkraft.

– Man skal tenke seg nøye om før indrefileten til norsk vannkraft skal omdefineres til å produsere hydrogen. Derimot kan man produsere hydrogen når det er mye vann i småkraft-elvene og når det blåser mye. Det kan også produseres på steder hvor det er for dårlig nettilgang og man ikke får krafta ut, sier Tveit.

Flere steder i Norge fører svake kraftlinjer til at småkraft blir innestengt og kraftverkene må gå på halv maskin. 

– Å vri incentivene bort fra dette kan slå feil ut. Forslaget er kanskje godt ment, men det kan være lite gjennomtenkt, sier Tveit, som likevel lover å se nøye på Kjenseths forslag før han gjør seg opp en endelig mening.

Tror hydrogen vil komme fra vind

Norsk Hydrogenforum har ikke fanget opp noen ønsker om en slik skatteendring som Kjenseth forslår. De har derimot jobbet for et forslag om fritak for el-avgift for elektrolyse, ifølge generalsekretær Kristian E. Vik. Det vil i så fall gjelde alle former for fornybar energi, ikke bare vannkraft.

Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen tror ikke forslaget vil være særlig relevant, all den tid hydrogen vil komme fra vindkraft som ikke er ilagt grunnrente. Bilde: Øyvind Lie

Heller ikke vindkraftforeningen Norwea tror forslaget vil ha noen særlig effekt.

– Jeg sitter nok på gamlehjemmet den dagen det blir grunnrente på vindkraft, sier Øyvind Isachsen, direktør i Norwea. 

Han tror hydrogen vil handle mer om å utnytte vindkraft for å avlaste nettet.

– Vi jobber med å få mulighet til å ta ut mer vindressurser i Finnmark, der Statnett ikke har kapasitet til å ta unna strømmen vår, sier Øyvind Isachsen, direktør i Norwea. 

– Vi ønsker en helhetlig omlegging av skattesystemet, ikke enkelttiltak basert på hva kraften brukes til, sier Oluf Ulseth i Energi Norge. Bilde: Øyvind Lie

Ønsker helhet, ikke enkelttiltak

Energi Norge, interesseorganisasjon for norske kraftprodusenter, har lenge jobbet for å endre grunnrenteskatten på vannkraft. Likevel jubler heller ikke de særlig høyt over forslaget fra Kjenseth:

– Vi ønsker en helhetlig omlegging av skattesystemet, ikke enkelttiltak basert på hva kraften brukes til. Høyt skattetrykk hindrer lønnsomme investeringer og bremser utviklingen av fornybar energi som vi trenger mer av for å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser. Vannkraften er like viktig enten den brukes til hydrogen, elektrifisering av transport eller nye industriarbeidsplasser, skriver adm. direktør Oluf Ulseth i en epost til Teknisk Ukeblad. 

Kommentarer (50)

Kommentarer (50)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå