UNIVERSET

Vellykket oppskytning av NTNU-rakett i Portugal

NTNU gjennomførte fredag en vellykket oppskytning av raketten Bifrost i Portugal. Raketten ble skutt opp til 1000 meter. Landingen ble tøffere enn planlagt.

Siste klargjøring før fredagens oppskytning. Raketten er 4,9 meter lang og veier 80 kilo.
Siste klargjøring før fredagens oppskytning. Raketten er 4,9 meter lang og veier 80 kilo. Foto: Propulse NTNU
14. okt. 2023 - 07:53

– Raketten Bifrost er den fysisk største raketten vi har lagd, sier Simen Flåtter Flo til NTNUs nettsider. Han leder Propulse NTNU, en studentorganisasjon som utvikler forskningsraketter og rakettmotorsystemer.

Studentene er fornøyd etter en vellykket oppskytning. Utfordringer gjorde at raketten ikke nådde fullt så høyt som planlagt. <i>Foto:  Propulse NTNU</i>
Studentene er fornøyd etter en vellykket oppskytning. Utfordringer gjorde at raketten ikke nådde fullt så høyt som planlagt. Foto:  Propulse NTNU

Utfordringer med drivstoffmengde og kortere brenntid medførte at raketten nådde en lavere makshøyde enn opprinnelig planlagt. En søm røk også i bremsefallskjermen, slik at Bifrost fikk en betydelig hardere landing enn planlagt.

Oppskytningen ble gjort som del av The European Rocketry Challenge 2023, hvor universitetslag konkurrerer om priser i kategorier for dokumentasjon, design, lagarbeid og ikke minst hvor høyt rakettene kommer.

– Prosjekt Bifrost er Propulse NTNUs første ordentlige steg mot målet om å nå verdensrommet, sier Flo. – Vi ser nå flere ting vi kan forbedre til neste rakett. Ikke bare skal den gå høyere, oppskytingen i 2024 skal også gjennomføres i Trøndelag.

Målet da er 10.000 meter.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.