KARRIEREUTDANNING

Velg et kjent universitet

Dag Yngve Dahle
22. juni 2007 - 16:18
  • Per-André Marum, sjef i hodejegerselskapet Executive Search:

Hvor attraktive er kandidater med utdanning fra utlandet? Etter min mening er det spennende med kandidater med internasjonal utdanning, spesielt innen de selskapene som har egen internasjonal virksomhet. Siden mange av mine oppdragsgivere har en internasjonal virksomhet, foretrekker jeg ofte kandidater med en god internasjonal utdanning eller relevant arbeidserfaring fra utlandet. Samtidig har det i visse miljøer en viss status å ha studert ved NTNU, delvis fordi det er vanskelig å komme inn og delvis fordi rekruttereren selv kommer derfra.

I hvilken grad har det betydning om de har studert ved kjente læresteder eller i spesielle land? Det betyr en del å ha utdanning fra en anerkjent institusjon. Det skyldes at det kan være vanskelig å komme inn, menneskene du treffer er mer spennende, kravene for å gjennomføre er større og alumninettverket kan være mer interessant. I utgangspunktet er lærestedets kvalitet langt viktigere enn landet det ligger i. Ett land for eksempel være flinke innen fisketeknikk, men et annet mye bedre innen gruvedrift.

  • Jannecke Wiers-Jenssen, utdanningsforsker ved Nifustep:

Hvor attraktive er kandidater med utdanning fra utlandet? De er vel så flinke som kandidater med utdanning fra Norge. Mange møter en viss skepsis fra arbeidsgiverne. Når arbeidsgiverne først har ansatt dem, oppdager de at de er verdt å satse på. Jeg tror det er lurt å supplere utenlandsstudier med sommerjobber eller praksisperioder i norske bedrifter.

I hvilken grad har det betydning om de har studert ved kjente læresteder eller i spesielle land? I mange bedrifter kjenner de ikke så godt til universiteter i utlandet. Det synes derfor relativt åpenbart at det å ha studert ved en anerkjent institusjon gir bedre sjanser på arbeidsmarkedet. Samtidig kan et universitet være anerkjent innen teknisk fagmiljøer, men ukjent innen samfunnsvitenskapelige miljøer.

  • Odd-Erik Marthinsen, administrerende direktør i ISS Personalhuset:

Hvor attraktive er kandidater med utdanning fra utlandet? Jeg tror ikke noen møter stengte dører på det norske arbeidsmarkedet fordi de har studert i utlandet. De fleste har fått med seg at Norge ikke er den eneste gode utdanningsleverandøren. Men av og til ser vi at bedriftsledere rekrutterer folk som har studert samme sted som de selv.

I hvilken grad har det betydning om de har studert ved kjente læresteder eller i spesielle land? Å ha studert i visse land kan gi en fordel. Land som Storbritannia, Tyskland, Nederland og Skottland er kjent for å ha utdannet gode kandidater i mange år. Med eksamener derfra glir du rett inn på arbeidsmarkedet her hjemme. Har du beveget deg ut av Europa og til mer perifere områder, kan det hende du får spørsmål om utdanningen og det faglige innholdet i studiene. Det svinger definitivt av prestisjetunge universiteter, men jeg tror ikke det er avgjørende. Rekruttering handler vel så mye om hvem du er som person.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.