PROSJEKTER

Vegvesenet øker takten med å få nye veiprosjekter ut i markedet

Statens vegvesen sier de nå tar tar sitt ansvar som landets største byggherre med å gjøre sitt for å holde aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen oppe.

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.
Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
19. mars 2020 - 12:37

– Vi har arbeidet med dette hele den siste uka. Vi har klargjort prosjekter og tiltak for konkurranser, som nå skal ut på markedet så raskt som mulig. I tillegg satser vi på å øke viktige vedlikeholdstiltak fremover. Fokuset er satt på viktige tiltak med høy nytte for trafikantene, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Mulig å øke asfaltvolumet

– Vi har klar oversikter som omfatter både asfalt, utbyggingsaktivitet og drift- og vedlikeholdsoppgaver med tanke på konkurranser som kan skape økt aktivitet i markedet fremover. Mange av disse kan settes i gang raskt. Dette gjelder både store og mindre prosjekter og tiltak, sier Hovland.

Innen drift og vedlikehold, som for eksempel asfalt, er det relativt enkelt å øke volumet og hvor det er stort behov for tiltak.

– Bygg og anlegg er en bransje som sysselsetter over 300.000. Vi vet at det er store behov for å gjøre tiltak på veinettet vårt. Derfor er det viktig for oss å synliggjøre det behovet og kommende oppdrag så raskt som mulig, sier hun.

Forserer utbyggingskontrakter

Vegvesenet har planlagt et høyt utbyggingsnivå i 2020. 55 kontrakter til en samlet verdi på 35,7 milliarder kroner skal ut. Flere av disse vil nå bli forsert.

Innenfor vedlikehold og drift av riksveinettet har Vegvesenet budsjetter på 6,4 milliarder kroner. Her vil også prosjekter og tiltak bli iverksatt raskere.

Statens vegvesen er også rammet av koronapandemien. Men anleggsarbeider fortsetter i de aller fleste utbyggingsprosjektene, så lenge det er forsvarlig. Kun et fåtall av Vegvesenets prosjekter er direkte berørt av koronasmitten utover innføring av forebyggende smitteverntiltak.

– Så langt er det lite som tyder på at vårt arbeid og framdrift vil bli rammet av den pågående pandemien. Vi må likevel ta noen forbehold i enkeltsaker fremover, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Vegvesenet er ikke de eneste som forserer veitiltak. Tirsdag skrev Veier24 at Trøndelag fylkeskommune jobber med å forsere utlysning av utbyggings- og vedlikeholdsprosjekter verd 700 millioner kroner.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård avduket i desember en av nettstasjonene som Statens vegvesen bruker i byggingen av ny miljøgate i Gran sentrum. Dette gjøres tilnærmet utslippsfritt. Pilotprosjektet fikk midler i 2023, og fullføres før jul i 2024.
Les også

Vil bruke 58 millioner på utslippsfrie anleggsplasser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.