ENERGI

Vedum: Norge kan reforhandle utenlandskabler neste høst

Norge kan neste høst være i forhandlinger med EU og Storbritannia om regulering av eksport gjennom strømkablene, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut – og at Norge neste høst kan være i reforhandlinger om strømkablene.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut – og at Norge neste høst kan være i reforhandlinger om strømkablene. Foto: Rodrigo Freitas/NTB
17. feb. 2023 - 17:23

Forutsetningen er at energiutvalget som regjeringen satte ned onsdag, åpner for dette, skriver Dagbladet/ Børsen. Utvalget skal vurdere prisfastsettelsen på strøm og levere sin innstilling 15. oktober.

– Vi legger nå opp til mulige styringsgrep for å få ned prissmitte fra utlandet og sikre stabile strømpriser, sier Vedum (Sp).

Han sier utvalget har et klart mandat for å vurdere systemgrep som gjør at vi ikke får så direkte prisoverslag av svingninger rundt oss – og mer stabilitet for folk og næringsliv.

– Det har vært mye debatt om ulike grep og modeller, men nå får vi en ordentlig gjennomgang av handlingsrom og muligheter for å unngå de enormt høye prisene vi har nå, sier finansministeren.

Reforhandlinger om avtalene om utenlandskablene kan være i gang neste høst, sier Vedum.

– Det kan absolutt være aktuelt. Men det vi gjør her, er nybrottsarbeid. Det kommer sikkert til å være skepsis i noen naboland og spørsmål om vi ikke lenger skal kjøpe og selge strøm. Det skal vi fortsatt, forsikrer Vedum.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.