ENERGI

Vedum gravlegger NorthConnect for godt

Planen om en tredje strømkabel fra Norge til Europa, NorthConnect, vil ikke bli noe av, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til VG.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at det ikke vil bli gitt konsesjon til en tredje strømkabel fra Norge til utlandet.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at det ikke vil bli gitt konsesjon til en tredje strømkabel fra Norge til utlandet. Foto: Terje Pedersen/NTB
29. des. 2021 - 07:45

NorthConnect er en planlagt strømforbindelse mellom Skottland og Norge og skulle etter planen ha en kapasitet på 1400 megawatt, noe som betyr at den maksimalt kan frakte 12,2 terawattimer strøm mellom landene årlig.

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og som Senterparti-leder har Vedum også tidligere vært klar på at han ønsker at planene skal skrinlegges.

Regjeringen Solberg utsatte i mars i 2020 å gi konsesjon til prosjektet fordi den mente at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å gjøre et vedtak i konsesjonssaken.

Den daværende regjeringen ønsket først å høste erfaringer fra virkningene på kraftsystemet av de to kablene Nordlink til Tyskland og North Sea Link, som også går til Storbritannia, nærmere bestemt England.

Nå bekrefter Vedum overfor VG at det ikke vil bli gitt konsesjon.

– Den søknaden vil ikke bli behandlet. Det prosjektet skal gravlegges, sier han.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.