ROMFART

Ved neste månelanding om fem år, vil norske forskere være med på ferden

Forskere ved NTNU Samfunnsforskning har søkt om å bli med når NASA etter planene skal til månen i 2024.

Astronaut Edwin Aldrin på månen i 1969. NTNU ønsker å være med på neste måneferd.
Astronaut Edwin Aldrin på månen i 1969. NTNU ønsker å være med på neste måneferd. Foto: NASA
20. juli 2019 - 07:40

Irene Karoliussen ved NTNUs senter for tverrfaglig forskning i rommet (Ciris) bekrefter at en søknad om å få være med i Gateway-prosjektet er sendt, ifølge Adresseavisen.

– Det er en utrolig vanskelig og tøff konkurranse, men hvis vår søknad går gjennom, blir antakeligvis teknologi fra Trondheim med til månen, sier hun.

Gateway-prosjektet, et samarbeid mellom NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA, skal gi en romstasjon som skal gå i bane rundt månen. Fra den skal romfarere ta nye fartøy ned til månens overflate.

ESA-sjef David Parker lovpriste norsk kompetanse og kapasitet da han i januar besøkte Norsk Romsenter. Da tok han til orde for at Norge kunne spille en større rolle i utforskningen av rommet.

– Vi tror det er veldig sannsynlig at Ciris får være med på framtidige aktiviteter på månen, sier fagsjef Marianne Vinje Tantillo i Norsk Romsenter.

I mai ble det kjent at Nammo har vunnet en kontrakt med ESA om å utvikle en ny rakettmotor beregnet på kommende måneferder.

Ifølge Nammo da var Nucleus-miljøet på Raufoss avgjørende for at selskapets løsning ble valgt.

Nucleus ble skutt opp i september i fjor, og var Norges første romrakett og dessuten den første europeiske hybridraketten som nådde verdensrommet.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.