Ved neste månelanding om fem år, vil norske forskere være med på ferden

Forskere ved NTNU Samfunnsforskning har søkt om å bli med når NASA etter planene skal til månen i 2024.

Ved neste månelanding om fem år, vil norske forskere være med på ferden
Astronaut Edwin Aldrin på månen i 1969. NTNU ønsker å være med på neste måneferd. Foto: NASA

Irene Karoliussen ved NTNUs senter for tverrfaglig forskning i rommet (Ciris) bekrefter at en søknad om å få være med i Gateway-prosjektet er sendt, ifølge Adresseavisen.

– Det er en utrolig vanskelig og tøff konkurranse, men hvis vår søknad går gjennom, blir antakeligvis teknologi fra Trondheim med til månen, sier hun.

Gateway-prosjektet, et samarbeid mellom NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA, skal gi en romstasjon som skal gå i bane rundt månen. Fra den skal romfarere ta nye fartøy ned til månens overflate.

ESA-sjef David Parker lovpriste norsk kompetanse og kapasitet da han i januar besøkte Norsk Romsenter. Da tok han til orde for at Norge kunne spille en større rolle i utforskningen av rommet.

– Vi tror det er veldig sannsynlig at Ciris får være med på framtidige aktiviteter på månen, sier fagsjef Marianne Vinje Tantillo i Norsk Romsenter.

I mai ble det kjent at Nammo har vunnet en kontrakt med ESA om å utvikle en ny rakettmotor beregnet på kommende måneferder.

Ifølge Nammo da var Nucleus-miljøet på Raufoss avgjørende for at selskapets løsning ble valgt.

Nucleus ble skutt opp i september i fjor, og var Norges første romrakett og dessuten den første europeiske hybridraketten som nådde verdensrommet.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.