Vask uten vann

Oppfinner Øystein Lie (t.h) sammen med to australske medstudenter med den nye oppvaskmaskinen. Electrolux bler begeistret for deres vaskemaskin som bruker CO2-gass til å løse fett og matrester.
Dette kan snart være historie. Gamle oppvasskkummer med flomvann på gulvet blir historie. En liten investering i modernisering må nok også til...

En norsk student ved University of New South Wales i Australia, Øystein Lie, har sammen med to australske medstudenter fått årets store designpris fra Elektrolux.

De fikk den for en vaskemaskin som ikke bruker vann, men gass. CO2 løser fett og matrester og gjør oppvasken gullende ren, ifølge oppfinnerne.

Gassteknologi ligger et stykke frem i tid. Likevel er det mulig at Elektrolux vil bruke noen elementer fra denne oppvaskemaskinen i andre produkter.

Konsernet inviterer årlig studenter fra hele verden til sin årlige konkurranse om fremtidens design.

Grenene er matlaging, frys- og kjøl, oppvask og klesvask. Lies oppvaskmaskin har bare ett program – og det tar bare 12 minutter.

I alle land der vann er mangelvare kan denne teknologien bli viktig. Ifølge oppfinneren skal maskinen heller ikke forurense.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå