Var først ute med smarte strømmålere - nå håver de inn på installatør-oppdrag

Milliard-kontrakt for smarte strømmålere.

 Ringerike-Kraft var tidlig ute med å rulle ut smarte strømmålere hos sine kunder. Nå gjør de god butikk av erfaringene gjennom datterselskapet Ringeriks-Kraft Service. Illustrasjonsbilde.
Ringerike-Kraft var tidlig ute med å rulle ut smarte strømmålere hos sine kunder. Nå gjør de god butikk av erfaringene gjennom datterselskapet Ringeriks-Kraft Service. Illustrasjonsbilde. Bilde: Ringerike Kraft
21. des. 2015 - 17:16

Innen 2019 skal omtrent alle landets strømkunder ha fått installert en ny, smart strømmåler (AMS), som gjør det mulig å styre strømforbruket på en annen måte enn i dag. I dag har en gruppe nettselskap som samarbeider om innkjøp og installering av strømmålerne tildelt AMS-kontrakter til en verdi av 1,4 milliarder kroner.

Den såkalte Vestlandsalliansen, som har tatt navnet Soria-samarbeidet, har delt ut oppdrag i forbindelse med utrullingen av de smarte strømmålerne til en verdi av 1,4 milliarder kroner.

700.000 nettkunder

Ifølge avtalen skal Nuri Telecom LtD (Nuri) levere kommunikasjonsutstyr og automatiske strømmålere til over 700.000 nettkunder. Kontrakten har en verdi på rundt 600 millioner kroner.

Samtidig er det inngått omfattende avtaler med tre ulike aktører som skal gjøre det fysiske arbeidet med å erstatte dagens analoge strømmålere hos de 700.000 kundene.

Eltel Networks AS, Ringeriks-Kraft Service AS og OneCo Technologies AS klarte å konkurrere på pris - og dro i land kontrakter for tilsammen 800 millioner kroner. Omtrent halvparten av summen går til Ringeriks-Kraft Service.

Stor test: Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold

Først ferdig

Ringeriks-Kraft var den første nettoperatøren som fullførte installasjon av smarte strømmålere i Norge etter at Norges vassdrags- og energidirektorat i 2012 bestemte hva slags funksjonskrav de nye, automatiske strømmålerne skulle innfri. Og det før mange nettselskap hadde spikret konkrete planer for hvordan de skulle håndtere utskiftningen.

Selskapet startet AMS-forberedelsene allerede i 2010, inngikk kontrakter i 2012 og hadde rullet ut 20.000 strømmålere hos egne nettkunder innen utgangen av 2013.

– Vi er ydmyke og kjempestolte over å ha blitt tildelt oppgaven og å ha fått det til. Vi har vært og er et lite selskap som har satt oss hårete mål, og jobbet knallhardt og målrettet med å bygge organisasjonen for dette arbeidet. Dette er den beste julegaven vi kunne fått, sier direktør Steffen Fagerås, Ringeriks-Kraft Service til Teknisk Ukeblad.

Fra før har selskapet fått i oppdrag å skifte ut 100.000 strømmålere blant annet for Energiselskapet Buskerud gjennom samarbeidet Østafjells, og 70.000 strømmålere for Troms Kraft Nett. De monterer også for Fredrikstad Energi og Dalane Energi.

Norske nettselskap enige: Norske nettselskap er enige: AMS utgjør en risiko for datasikkerheten

Vil bruke lokal arbeidskraft

Når Ringerike-Kraft Service er ferdige med kontraktene, vil de ha montert tilsammen 600.000 automatiske strømmålere i norske hjem. Nå skal selskapet rigge en prosjektledelse som kan gjennomføre stor-installasjonen, og varsler bruk av en rekke lokale underentreprenører rundt om i Norge.

– Dette blir jobb til mange lokale firmaer i de respektive nettselskapene. Ikke minst i Troms, Drammen, Fredrikstad, hele Sør- og Nord-Trøndelag, Helgeland, Nordland og Varanger, med flere, sier Fagerås.

Hva er ambisjonene framover?

– Nå skal vi komme i gang og booke og montere målere. Så skal vi se hva vi videre får ut av virksomhetsområdet vårt. Vi vil fokusere på tradisjonelt everksarbeid, veibelysning og AMS. Samtidig har vi planer om å vokse organisk og gjennom oppkjøp, sier Fagerås.

Ringeriks-Kraft Service er 100 prosent eiet av Ringeriks-kraft, som er 73 prosent eiet av Ringerike kommune, 12 prosent av Hole og 15 prosent av KLP. 

Les også: – Automatiske strømmålere kan bli en gigantisk feilinvestering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.