NATURVITENSKAP

Vant med rust-jakt

Elevene i første til fjerde klasse avslører også kommunalt og privat slurv og ansvarsfraskrivelse.

Elevene begynte å undre seg over hvorfor det står så mange rustne og forlatte kjøretøy på øya. De tok fram blokk, blyant, målebånd og fotoapparat.

De fant totalt 49 forlatte og rustne biler, traktorer, busser og campingvogner langs veier og i naturen.

Verken kommunen eller privatpersoner ser ut til å ta ansvar for å fjerne vrakene og levere dem til gjenvinning. En av årsakene kan være at det er for dyrt.

Elevenes nysgjerrighet og avsløring, ble i dag kronet med tildelingen av prisen Årets Nysgjerrigper 2004 under en markering i Frognerparken i Oslo, rett etter at Venus hadde forlatt Solskiva. Prisen ble delt ut av utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

Elevenes nysgjerrighet ble vekket da de skulle inspisere en forlatt, gammel buss. På veien dit observerer elevene mye gammelt skrap langs veien. Dermed var forskningslysten tent: Hvorfor har vi så mange gamle, rustne kjøretøy på Sandland?

Kan det være fordi folk ikke gidder å ta gamle kjøretøy til søppelplassen? Er det fordi det er dyrt å sende til skraphaugen? Eller tar folk vare på bilene for å bruke deler?

Til Alta for å finne flere svar

Elevene drar til nærmeste søppelfylling som ligger i Alta; to timers fergetur og 14 mils kjøring hjemmefra. Der gjør de interessante oppdagelser, blant annet at det har vært en stor kjøretøyinnsamling året i forveien som kommunene betalte for. Men fra deres kommune, Loppa, ble det leverte få kjøretøy fordi kommunen hadde for lite penger.

Undersøkelsene styrker antagelsen om at rustne kjøretøy ikke blir fjernet fordi folk ikke bryr seg om å kjøre skrotet til søppelfyllingen. Det er dessuten kostbart og langt å sende til søppelfyllingen. Ordføreren bekrefter at kommunen har dårlig økonomi, men skriver at eierne av etterlatte bilvrak er ansvarlig for å fjerne disse. Hvis elevene hjelper kommunen å finne ut hvem som eier bilene, vil de sette press på eierne. Avfallsselskapet på sin side forteller at det er kommunens ansvar å fjerne vrak uten kjent eier. Selskapet vi derfor legge press på kommunen.

Les hele prosjektsammendraget av vinnerprosjektet på www.nysgjerrigper.no!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.