KLIMA

Vanskelig arbeid med regler for gjennomføring av Parisavtalen

Klimaforhandlere begynner mandag et viktig møte om reglene for gjennomføringen av Parisavtalen. Reglene skal være på plass i løpet av året.

Kulltog nær Dry Fork Station, et kullkraftverk i Gilette, Wyoming i USA.
Kulltog nær Dry Fork Station, et kullkraftverk i Gilette, Wyoming i USA. Foto: Matthew Brown/AP/NTB Scanpix
30. apr. 2018 - 11:59

Møtet holdes i den tidligere vesttyske hovedstaden Bonn. Her skal grunnlaget legges for årets store klimamøte i Polen i desember.

I Polen skal den såkalte regelboken for Parisavtalen vedtas. Klimaavtalen inneholder en rekke målsettinger for kampen mot global oppvarming – men den gir ikke konkrete svar på hvordan alle målene skal nås.

Regelboken vil tydeliggjøre hva verdens land har å forholde seg til når avtalen skal gjennomføres.

– Retningslinjene har stor betydning for hvor strengt regimet blir, sier Todd Stern, som var USAs sjefforhandler da Parisavtalen ble vedtatt i 2015.

Langsomt arbeid

Så langt har arbeidet med reglene gått langsomt. Diskusjonene har også vekket til live gamle motsetninger mellom rike, vestlige land og raskt voksende utviklingsland.

USAs president Donald Trump har ikke bidratt til å bedre stemningen i klimasamtalene. I fjor varslet Trump at han vil trekke USA fra Parisavtalen.

I tillegg har han jobbet målrettet for å fjerne lover og regler som begrenser klimautslipp og forurensing i USA.

Nærmest alle andre stormakter i verden har forsikret at de vil følge Parisavtalen, tross USAs motstand. Klimasamtalene i Bonn varer fram til 10. mai.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.