MOBIL

Vanntette telefoner i tre prisklasser

Har høstværet drept telefonen din? Her er noen alternativer som ler av regn. 

10. sep. 2012 - 19:23

For bare noen få år siden var vanntette telefoner synonymt med digre klosser med få bruksområder utover ringing og tekstmeldinger. Dette har heldigvis endret seg drastisk de siste to årene, og du har nå et ganske greit utvalg vanntette Android-telefoner å velge i enten du liker deg utendørs i regnet eller bare er en kløne. 

Pris er som alltid en faktor her, og vi har derfor tatt med telefoner i tre forskjellige klasser. 

Billig - fjorårsmodellene



Fjorårets badeleker, fra venstre: Sony Ericsson Xperia Active, Motorola Defy+ og Samsung Galaxy Xcover.

Når utviklingen går så kjapt som den gjør i disse dager er det lett å tenke at étt år gammel telefon er for gammel, og for mange vil nok dette også være tilfelle. Men dersom du hovedsaklig er ute etter en telefon å bruke i mudderet på arbeidsplassen, til trening eller rett og slett ikke er så opptatt av de frekkeste spesifikasjonslistene, bør du ta en titt på fjorårets polstrede Android-telefoner: Sony Ericsson Xperia Active, Motorola Defy+ og Samsung Galaxy Xcover. 

LES TESTER: 

Sony Xperia Active

Motorola Defy(ikke Plus-utgaven)

Samsung Galaxy Xcover

Samtlige av disse er IP67-seritifisert, som betyr at de er helt immune mot støv, og at de skal tåle å ligge under vann på én meters dybde i 30 minutter. Vi har gitt alle telefonene hard medfart uten at de har tatt kveld. Ifølge Prisjakt.no strekker prisspennet på disse telefonene seg fra drøyt 1600 til 1900 kroner for disse telefonene, noe som vil være et klart kjøpsargument for mange. 

Ulempene..

Ulempen med å gå for fjorårsmodellene er naturlig nok at de ikke har de nyeste komponentene. Den sprekeste - Sony Ericsson Xperia Active - har 1 GHz-prosessor og en ganske medium grafikkbrikke. Du merker ikke noe til dette på ytelsen, da den også har en ganske lavoppløst og dermed lettdrevet skjerm, men du vil altså allerede i dag ha problemer med å kjøre avanserte apper fra Google Play - og de blir det ikke færre av. 

Men nå er det jo ikke alle som har behov for krevende 3D-grafikk og en spesifikasjonsliste som gjør naboen sjalu. Samtlige av telefonene gjør en bra jobb på alle basisfunksjonene, har bra batteri og godkjent lyd både ved musikkspilling og i samtaler, noe som holder lenge for en stor målgruppe i dag. 

Medium - Sony Xperia Go



Xperia Go er en kruttpakke som tåler at du ikke bruker vett. 

Med en prislapp på 2300 kroner koster Sony Xperia Go drøyt 700 kroner mer enn den billigste av fjorårsmodellene. 

Men med mindre vanntetthet og pris er de eneste kriteriene du har vil vi anbefale alle å bite i seg dette mellomlegget, for her får du en telefon som er vesentlig mye bedre. 

Ikke minst får du doble prosessorkjerner og en kraftigere grafikkbrikke enn i fjorårstelefonene, og vi hadde null problemer med å kjøre alt vi lastet ned fra Google Play uten problemer. Telefonen oppfører seg i det store og det hele svært responsivt, og den får også Android 4.0 i løpet av september.

Klar for fremtiden

Kort fortalt får du her en telefon med langt færre sperrer - vi tipper denne vil kunne kjøre mesteparten av appene du finner også om ett år. På toppen av det hele har den veldig god batteritid - vi trengte ikke lade oftere enn annenhver dag i testperioden. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I testen av Xperia Go gav vi telefonen et bad omtrent hver eneste gang anledningen bød seg under hele testperioden uten at den fikk noen varige mén. Vi greide likevel ta knekken på den ved å vaske den i vaskemaskinen i 80 minutter på 40 grader, med sentrifugen innstilt på 1200 omdreininger i minuttet. 

Nå er det heldigvis slik at all statistikk tilsier at folk flest er smartere enn Mobili-redaksjonen, så her får du en sprek telefon du høyst sannsynlig ikke greier å ødelegge med mindre du går inn for det.

LES TEST AV  SONY XPERIA GO  

Ulempene..

Xperia Go vil ikke perfekt for alle. Dersom du for eksempel er blant dem som støtt og stadig tar frem telefonen for å surfe på nettet vil du fort merke at oppløsningen på 480 x 320 piksler er litt for lav til at du får den helt gode surfeopplevelsen. Er dette et viktig punkt for deg må du belage deg på å gå et betydelig hakk opp i pris for å få neste telefon på listen: 

Premium - Sony Xperia Acro S



Med Acro S får du en vanntett mobil uten å gjøre noen kompromisser. 

Dersom vi for eksempel befant oss i 2009, og noen fortalte oss at vi om tre år ville få en vanntett telefon med 4,3-tommers skjerm og 1280 x 720 pikslers oppløsning, ville vi lurt på om vedkommende var vel bevart. 

I år viste det seg at vedkommende både var velbevart og jobbet hos Sony, som leverte nøyaktig disse faktorene i den skarpeste av de vanntette telefonene: Sony Xperia Acro S. 

Spekket

Her gjør du faktisk ingen kompromisser, og får stort sett samme skjerm, samme maskinvare og samme muligheter som om du går for det som inntil nylig var Sonys toppmodell, Xperia S. Forskjellen er altså at du her får en telefon som tåler å bli nedsenket i vann ned til én meters dybde. 

Xperia Acro S har en litt lavere IP-sertifisering enn de andre telefonene i denne artikkelen: IP57. Det første tallet sier noe om støvtettheten, og Acro S er altså ikke 100 prosent støvtett. 

Vi kjørte også denne telefonen i vårt veldig ikke-vitenskapelige vaskemaskinstest, men på 10 grader mindre enn med Xperia Go, og kunne til alt overmål bevitne at den overlevde.

LES TEST AV XPERIA ACRO S

Ulempene

Det er et par ulemper som følger med på kjøpet når du går for en såpass heftig telefon som Acro S. Det mest åpenbare er selvsagt prislappen, som i skrivende stund ligger på 3950 kroner (kilde: prisjakt.no) Med så krevende skjerm tar det også hardere på batteriet, og dette er en telefon du må regne med å lade minst én gang til dagen. 

Men dersom du er en avansert bruker som vil ha en vanntett telefon med lik bruksopplevelse som andre, mer skrøpelige toppmodeller, er det Xperia Acro S du skal ha. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.