ROMFART

Vannet på Mars er ikke vann

Mona StrandeMona StrandeJournalist
4. mars 2008 - 14:19

Ny forskning, utført av geologer ved University of Arizona i USA, viser at de antatte vannsporene i kraterveggen mest sannsynlig skyldes et skred av tørre små partikler, som fin grus eller sand. Det skriver Norsk Romsenter.

Matematiske modeller

Det var i desember 2006 at NASA publiserte bilder av det de den gang var skråsikre på at var spor etter vann som hadde flommet på Mars en gang iløpet av de siste syv årene.

Geologene har funnet ut at de lyse avleiringene som var synling på bildene likevel ikke hadde et så forskningsmessig oppsiktsvekkende opphav. For å komme frem til sitt resultat har de konstruert tredimensjonale bilder av fotografiene tatt med sonden Mars Reconnaisance Orbiter. Deretter har de laget matematiske modeller av området med de lyse sporene, for så å simulere strøm av vann, støv og sand nedover kraterveggen.

Konklusjonen ble at tørt og fint materiale ga spor som lignet mer på de lyse avleiringene enn rennende vann.

Lite sannsynlig med vann

Sivilingeniør og romfartsekspert ved Norsk Romsenter, Erik Tandberg, sier forskerne fortsatt holder åpent for at avleiringene har sitt opphav i en tykk gjørme med 50-60 prosent fast masse.

- Den nye studien utelukker ikke at de lyse sporene på Mars skyldes nylig flytende vann. Men det er mer sannsynlig at de skyldes bevegelse av tørt materiale enn noe annet. Spor av noe som har rent på Mars' overflate behøver altså ikke ha utgangspunkt i vann, sier Tandberg.

Les hva Tandberg sa da NASA offentliggjorde funnet av vannspor i desember 2006:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.