ENERGI

Valutamangel tvinger Sri Lanka til å stenge sitt eneste oljeraffineri

Sri Lanka har stengt sitt eneste oljeraffineri fordi landet er tom for dollar til å betale for oljeimport. Valutakrisen har skapt stor varemangel i landet.

Sri Lanka lider fortsatt under koronapandemien, særlig fordi de økonomiske problemene har ført til en valutakrise.
Sri Lanka lider fortsatt under koronapandemien, særlig fordi de økonomiske problemene har ført til en valutakrise. Foto: Eranga Jayawardena/AP/NTB
15. nov. 2021 - 15:05

Energiminister Udaya Gammanpila sier det er første gang oljeraffineriet Sapugaskanda har måttet stenge siden det ble bygd i 1969. Sri Lanka skal i stedet importere raffinert bensin og diesel og vil ifølge Gammanpila spare penger på dette.

– Når vi raffinerer råolje på Sapugaskanda, får vi 37 prosent fyringsolje, 19 prosent flydrivstoff og bare 43 prosent bensin og diesel. Det er ikke stor etterspørsel etter fyringsolje og flydrivstoff, så da er det bedre å importere bensin og diesel, som det er mye etterspørsel etter, sa han til journalister mandag.

Embetsmenn har advart om at det kan bli innført drivstoffrasjonering ved utgangen av året med mindre forbruket kuttes dramatisk. Mangelen på utenlandsvaluta har også ført til rasjonering av melkepulver, sukker, kokegass og sement.

På to år har Sri Lankas valutareserver falt fra 7,5 milliarder dollar til 2,3 milliarder. Internasjonale kredittvurderingsbyråer har nedgradert landets kredittverdighet til bortimot ikke-eksisterende. Økonomien krympet med 3,6 prosent i 2020 på grunn av koronapandemien. På toppen av det hele har oljeprisene økt dramatisk på det internasjonale markedet i løpet av året.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.