INDUSTRI

Valkyrie skal kunne redde deg i en katastrofe

– Forgjengeren til morgendagens Mars-roboter. Se video.

11. des. 2013 - 18:53

Om få dager går DARPAs (Det amerikanske forsvarets forskningsbyrået) konkurranse "Robotic Challenge Trials" av stabelen.

Konkurransen er laget for robot-systemer som kan hjelpe oss i ulike naturlige og menneskeskapte katastrofe-scenarier. Ifølge DARPAs egne      nettsider er konkurransen ekstremt vanskelig. På en kort tidsfrist skal teamene ulike utvikle hardware, software, sensorer og grensesnitt som skal gjøre robotene i stand til å løse en rekke fysiske utfordringer.

NASA lanserer nå sin deltaker: Valkyrie. Roboten er bygget ved Lyndon B. Johnson Space Center (JSC) i Houston. Med en lysende sirkel midt i brystkassa ligner Valkyrie litt på tegneseriefiguren Ironman. Og teamet bak kaller den nettopp en superhelt-robot.

Les også: Denne dronen ser ut som en rovfugl fra bakken

125 kilo

Roboten veier 125 kilo, er i underkant av 1.90 høy, og skal være mobil nok til å utfylle SAR-funskjoner i katastrofeområder, skriver nettstedet Spectrum IEEE.

Valkyrie har sterke armer og bein, og skal kunne bevege seg i uregelmessig terreng. Den har kameraer plassert på hode, overkropp, underarmer knær og føtter, som kan sende data tilbake til robotens operatører. Valkyrie er også utstyrt med sonar og LIDAR (optisk fjernmåling) i magen.

Valkyrie drives av et batteri på 2 kWh som er plassert i en ryggsekk. Robotens lemmer er festet med enkle bolter som gjør at de lett kan byttes ut. Roboten er dessuten kledd i tøy, for å gjøre den mer menneskelig.

– Roboten vår er myk. Hvis du kommer borti den mens du jobber, vil du ikke kjenne på det kalde, harde metallet. Du vil at den skal føles naturlig, som om du jobber ved siden av et annet menneske, forteller prosjektleder Nocolaus Radford til nettstedet.

Les også: Humanoiden Asimo kan løpe som et menneske

Valkyrie bygger på teknologien i en annen NASA-robot, Robonaut, som for tiden gjør tjeneste om bord på den internasjonale romstasjonen ISS. NTB scanpix

Forgjenger til Mars-roboter

Valkyrie bygger på teknologien i en annen NASA-robot, Robonaut, som for tiden gjør tjeneste om bord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Foreløpig er Valkyrie laget for å vinne DARPAS konkurranse, men Nicolaus Radford sier at målene i DARPAs konkurranse overlapper med NASAs mål om å komme til Mars.

 – Vi vil til mars, og NASA vil antagelig sende roboter som kan forberede menneskers ankomst. Denne teknologien kan føre til robotsystemer som inngår i forberedelsesoppdrag til Mars-ekspedisjoner, forteller Radford til nettstedet.

Les også: Vurderer å sende slangeroboter til Mars

Hinderløype

Men i første omgang har Valkyrie en viktig konkurranse foran seg. Teamene skal blant annet får få roboten gjennom en hinderløype, opp en stige, den skal borre seg gjennom en vegg, fjerne vrakrester, skru opp en ventil og bruke en vannslange.

DARPA mener at teknologier som utvikles i konkurransen vil forandre robotikk-feltet og fremme utviklingen av autonome roboter som kan jobbe i katastrofeområder.

Konkurransen foregår fra 20 til 21 desember.

Les også:

Stor suksess for NASAs romsonde på Grønland

Norsk robot hentet opp organismer fra 8000 meters dyp

Slik kan du bygge roboter uten koding  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.