OFFSHORE

Valhall elektrifiseres

PENSJONERES: Boligplattformen og prosessplattformen på Vallhall skal erstattes av en ny og miljøvennlig kombinert plattform i 2009.
PENSJONERES: Boligplattformen og prosessplattformen på Vallhall skal erstattes av en ny og miljøvennlig kombinert plattform i 2009. Bilde: BP
Anders J. Steensen
22. apr. 2005 - 11:19

Det er flere grunner til at BP velger kraft fra land.

Det reduserer vedlikeholdskostnadene og behovet for personell på havet blir mindre og derved redusert helikoptertransport. Selve prosessen blir lettere å styre og regulere og BP oppnår bedre drift.

Men aller viktigst er at BP reduserer utslippene av klimagasser med inntil 300 000 tonn årlig. - De gassturbinene som står på feltet i dag er gamle og har lav virkningsgrad. Når den nye platformen installeres fjernes både skadlige utslipp og riskoen ved å ha disse i drift. Sikkerheten på feltet blir betydelig bedre, forteller informasjonsdirektør Olav Fjellså.Innsynkning av havbunnen

Opprinnelig stod valget mellom to konsepter, ett hvor det bygges to plattformer, og en kombinert bolig og prosessplattform. Nå er lisenspartnerne blitt enige om en kombinert plattform. Annet halvår 2009 skal den være i drift på feltet.

Da er innsynkningen av havbunnen på feltet kommet så langt at nederste dekket på de to eksisterende plattformene vil ødelegges av en 100-årsbølge.Claire-modell

Arbeidet fra BPs side med å prekvalifisere verft og engineeringselskaper starter umiddelbart. Både norske og utenlandske verft vil konkurrere om å få lov til å by på kontraktene.

- Vi regner med å ha plan for utbygging og drift ferdig til Olje og Energidepartementet januar neste år, forteller Fjellså.

BP vil holde seg til Claire-modellen i prosjektgjennomføringen. - Selv om vi har møtt motbør fra TBL og enkelte norske grupperinger på denne prosjektgjennomføringsmodellen, er det andre verft som anser dette for en god løsning. Vi skal ikke glemme at Clair gav kontraket for over en milliard kroner til norske verft. Både stålunderstellet og boligkvarteret ble bygget i Norge, sier Fjellså.

Han understreker at Claire-modellen totalt de siste årene har gitt norsk leveradørindustri kontrakter for mer enne seks milliarder kroner på verdensbasis. - Vi mener at dette bidrar til å styrke norsk industri internasjonalt, sier Fjellså.80 MW

Kraftforsyningen skal skje via en likestrømskabel fra Lista. Lengden blir på 292 km. Effekten er på 80 MW. Kraften kjøpes på kraftbørsen Norpool over langsiktige kontrakter.

Parallelt med høyspentkabelen, legges en nye fiberoptisk forbindelse for å sikre kommunikasjonen ut til feltet.

BP har konsesjon på drift frem til 2028, men satser på drift enda lenger på Valhallfeltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.