FORSVAR

Valgte og vraket F-35: Kanadisk kampfly-vingling går mot slutten

Men det har kommet en ny utsettelse på tampen.

De fire siste månedene av 2019 utførte Royal Canadian Air Force (RCAF) luftkontroll i Sentral- og Øst-Europa i Air Task Force-Romania på vegne av Nato. Her er et kanadisk CF-18 sammen med rumenske MiG-21.
De fire siste månedene av 2019 utførte Royal Canadian Air Force (RCAF) luftkontroll i Sentral- og Øst-Europa i Air Task Force-Romania på vegne av Nato. Her er et kanadisk CF-18 sammen med rumenske MiG-21.
26. feb. 2020 - 17:00

Canada har vært et av partnerlandene i F-35-programmet siden starten, og for snart ti år siden kom den ventede beslutningen:

De aldrende jagerflyene av typen CF-18 (CF-188) Hornet byttes ut med 65 nye F-35 fra 2016.

Slik gikk det ikke. Panikkslagne kanadiske politikere trakk i nødbremsen i desember 2012, etter å ha blitt forelagt levetidskostnadene for F-35.

Det var ikke før i 2017 at den nullstilte, «åpne og rettferdige» konkurransen startet opp igjen.  

To britiske Eurofighter Typhoon landet torsdag på Pirkkala der de skal testes ei uke under finske forhold. Dette er de første av til sammen fem kandidater som skal gjennomgå samme testing i Finland.
Les også

Må vise at de duger i vinterforhold: I to måneder skal fem jagerflytyper kjempe om finnenes gunst

Må supplere med brukte fly

De tre kandidatene er amerikanske Boeing F/A-18 Super Hornet, amerikanske Lockheed Martin F-35 Lightning II og svenske Saab Jas-39 Gripen. Eurofighter trakk seg fra konkurransen i fjor sommer.

Ifølge tidsskjemaet for den kanadiske kampflyanskaffelsen («Future fighter capability project», FFCP) skulle tilbudene blitt levert tidlig nå i 2020. Nå har myndighetene utsatt fristen til 30. juni, ifølge flere kanadiske medier.

Målet er å tildele kontrakten i 2022 og motta det første av 88 nye kampfly i 2025. Det betyr at det kanadiske luftforsvaret må holde liv i dagens flåte i over ti år til.

For å klare dette, har de kjøpt 18 brukte F/A-18 Hornet fra Australia, samt sju delefly. Disse skal konverteres til CF-18, og det fjerde «interim-flyet» ble fraktet fra Australia til Mirabel lufthavn, like vest for Montreal i provinsen Québec, 13. februar. Australia er i ferd med å fase inn F-35A.

Norske fly på Island

2025 er samme år som Norge har som mål å være fullt operative med alle sine 52 F-35.

Luftforsvaret erklærte første operative evne (IOC) med sin skvadron av 15 F-35A-fly som er stasjonert på Ørland i november i fjor. Nå befinner det seg fire fly fra 332 skvadron på Keflavik på Island. Dette er det første utenlandsoppdraget der de i tre uker skal utøve luftkontroll på vegne av Nato.

I dag finnes det rundt 500 F-35 som flyr fra 21 baser rundt om i verden.

Et norsk F-35A lander på Keflavik og forberedes nå på Nato-oppdraget «Iceland Air Policing»
Les også

Her lander norske F-35 på sitt første utenlandsoppdrag for Nato

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.