IT

Utviklet digitale krisekart på fritiden

Nå testes de av forsvar og politi i Øvelse Hovedstad. Se video.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
4. sep. 2013 - 13:43

Ildsjel og HV-mann Stein Moen har utviklet en egen kartdatabase som kan deles av Forsvaret og politiet i krisesituasjoner.

Denne uka får systemet sin ilddåp under Øvelse Hovedstad.- Hittil har vi i stor grad basert det taktiske arbeidet på papirkart og den enkeltes lokalkunnskap. Ved å kombinere detaljerte temakart med bilder og annen informasjon får etterretning og ledelse et langt bedre grunnlag for å ta raske og riktige beslutninger.

- Ved å lage et felles datasystem kan alle etater og avdelinger dele de samme dataene og analysene, sier Stein Moen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Telenor, banker og Cyberforsvaret får bryne seg på et ekte dataangrep

Fritidsprosjekt

For Moen har dette vært et fritidsprosjekt i flere år. En forløper ble testet i 2006, mens Øvelse Hovedstad som pågår nå er den virkelig store testen.

Foreløpig har systemet fungert etter planen.- Dette systemet gir utrolig mye nyttig informasjon i arbeidet vårt, som vi tidligere måtte bruke mye rekognoseringstid på å finne. Nå kan vi umiddelbart trekke ut mønstre og trender, og får et bedre beslutningsgrunnlag videre, sier etteretnings- og sikkerhetsoffiser (G2) Stig Berge.

Les også: Forbereder Norge på cyberangrep

Nettsky

Systemet som brukes under Øvelse Hovedstad fungerer i prinsippet offline fra en harddisk, men det testes også et nettskybasert system som kan oppdateres med taktisk informasjon underveis, ved at ulike aktører plotter inn hendelser.

Stein Moen håper og tro at dette systemet vil få større utbredelse i årene som kommer.- På kort sikt håper jeg at hvert Heimevernsdistrikt kan få utdannet minst to geo-operatører. Da kan systemet tas i bruk over hele landet, sier Stein Moen.Under øvelse Hovedstad er det satt opp en såkalt geo-celle med medlemmer fra HV-02, Oslo Kommune, politiet og Telemark Bataljon.

Øvelsen avsluttes torsdag.

Les også:

Se hvordan en atombombe ville rammet Oslo

Her sprenger Forsvaret fregatten i fillebiter

Frakter amerikanske tanks med hjelp av norsk teknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.