MOTOR

Utvikler billykter som ikke blender andre sjåfører

Justerer lyset automatisk.

Carnegie Mellon University jobber med å utvikle smarte frontlykter til bil, som blant annet skal kunne justere lyset automatisk når det kommer kjøretøy imot, for å hindre at den andre føreren blir blendet.
Carnegie Mellon University jobber med å utvikle smarte frontlykter til bil, som blant annet skal kunne justere lyset automatisk når det kommer kjøretøy imot, for å hindre at den andre føreren blir blendet. Bilde: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. apr. 2015 - 08:26

Det amerikanske universitetet, Carnegie Mellon University's Robotics Institute, jobber med å utvikle smarte frontlykter til bilen din.

Det nyeste kjøresystemet følger med på hva frontlyktene på bilen gjør, og prosesserer informasjonen, slik at de skal lyse opp veien på best mulig måte, skriver Engadget.com.

Systemet oppdager andre kjøretøy som kommer mot bilen, og deaktiverer automatisk lysene som treffer bilføreren i motgående retning, selv om du har fjernlys på.

Stor oversikt: Stor oversikt: Her er rekkevidden til alle elbilene du kan kjøpe i Norge

Gir klar sikt

Fra før har universitetet utviklet en prototype på smarte frontlykter som i praksis skal svartne ut regn- og snødråper som faller foran bilen, noe som forbedrer sikten med opptil 90 prosent, ifølge Engadget.

Teknologien regner seg fram til hvordan regndråpene vil falle ned foran bilen, slik at lyset kan unngå regnets bane. Ved å unngå å lyse opp vannet, får du en illusjon av klar sikt.

Foreløpig er teknologien kun testet i et laboratorium, og den må fungere omkring ti ganger raskere for å være funksjonell på en bil i fart.

Kostet 1,2 millioner for to år siden: For to år siden kostet denne 1,2 millioner kroner ny. Nå selges den for under halvparten.

Følger hindringer i veien

Carnegie Mellon vil også forsøke å bruke GPS-data til å automatisk justere retningen til billyktene, slik at de lyser opp veien der du skal kjøre, og din fil oppleves lysere enn de andre.

Det nye systemet skal også kunne oppdage og følge hindringer i veien, i en fart opptil 80 kilometer i timen.

Det kan for eksempel et dyr i veibanen, så nært som fem meter fra bilen.

Foreløpig er de smarte billlyktene kun på et prototype-stadium.

Volvo fjerner framsetet: Volvo fjerner framsetet - erstatter det med beinplass og luksus-hylle

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.