KARRIERE

Utvalg vil flytte eksamen

ET BEDRE VALG? Et eget utvalg nedsatt av Utdanningsdirektoratet mener avgangselevene vil ha godt av at all undervisning er ferdig før de tar eksamen. I dag mangler flere elever minstekravet til undervisningstimer før eksamen.
ET BEDRE VALG? Et eget utvalg nedsatt av Utdanningsdirektoratet mener avgangselevene vil ha godt av at all undervisning er ferdig før de tar eksamen. I dag mangler flere elever minstekravet til undervisningstimer før eksamen. Bilde: colourbox.com
12. feb. 2010 - 09:43

Endelig! vil mange russ kanskje si, for skoleelever har i årevis kjempet for at eksamen ikke skal kollidere med russefeiringen.

Men for årets russekull blir det samme gamle visa: Første eksamensdag er 19. mai, altså bare to dager etter at uker med russefeiring topper seg på nasjonaldagen.

Undervisning først

Derimot kan eksamen uten bakrus bli en realitet for fremtidens russ, dersom utredningsgruppa som er nedsatt av Utdanningsdirektoratet får gjennomslag for sitt forslag:

  • Ingen eksamen før 23. mai (flyttbar, avhengig av helligdagers plassering).
  • All undervisning skal være ferdig før eksamensperioden starter.

Bakgrunnen er ifølge Dagsavisen ikke et ønske om å unngå eksamen i bakrus, men derimot en tilsynsrapport som dokumenterte at ikke alle skoleelever får det antall undervisningstimer de har krav på.

Må oppfylle timeantall

Problemet oppstår når ikke alle skal opp til eksamen i visse fag, men hvor klasserom og lærerkrefter likevel er opptatt med eksamen. Løsningen har da vært å gi disse elevene fri, noe som gjør at mange ikke får oppfylt minstetimetallet.

– Det er også en utfordring å gi meningsfull undervisning etter at standpunktkarakter er satt og eksamen avholdt, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen som har ledet utredningsgruppa.

Utdanningsforbundet positive

Han mener likevel at enkelte også kan trenge lengre tid mellom feiring og prestasjoner:

– Vi tror mange vil ha godt av de ekstra dagene mellom 17. mai og eksamensstart, sier han.

Også Utdanningsforbundet og Russens organisasjonskomité (Rok) er positive til å flytte eksamen lenger bort i tid fra russefeiringen. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.