OLJE OG GASS

– Utslippene øker ved oljestopp

Anders J. Steensen
17. okt. 2008 - 09:08

Per Terje Vold slår fast at Norge har verdens mest energieffektive oljeutvinning.

– Hvis dette skal erstattes med olje og gass fra for eksempel Russland, vil utslippene per energienhet bli femdoblet, sier han.

Verst fra Afrika

Han legger til at det er enda verre dersom oljen skal erstattes med olje og gass fra Afrika.

– Norge har derfor en forpliktelse overfor resten av verden til å levere energi på en effektiv måte, sier Vold.

Les også: Solheims store klimagrepStore tap for klimaet

I en rapport Econ Pöyry har utarbeidet for OLF kommer det fram at det dyreste klimatiltaket er å la olje- og gassressursene på norsk sokkel bli liggende i grunnen.

– Lar vi to milliarder fat olje bli værende i undergrunnen, mister vi verdier for 100 milliarder kroner. Ved å bruke den samme summen på CO 2-håndtering, vil utslippene kunne reduseres med nærmere 150 millioner tonn. For den samme summen kan Norge kjøpe klimakvoter tilsvarende 400 millioner tonn. Hvis vi ønsker å få mest mulig klimaeffekt ut av pengene, er det et dyrt klimatiltak å la være å produsere olje og gass, sier Per Terje Vold.

To milliarder fat olje tilsvarer et felt som Åsgard.

Les også: Sløser bort 10 prosent av oljeproduksjonen

Verden trenger norsk energi

Prognoser fra verdens energibyrå, IEA, viser at verden vil trenge mer energi de neste tiårene. I mange år vil det ikke finnes alternativer til fossile energiformer.

Politiske avgjørelser de neste to årene vil være avgjørende for Norge som energistormakt og utviklingen av norsk sokkel.

– Verden krever mer energi. Ikke minst på grunn av vekst i land som Kina og India, men også fordi afrikanske land ønsker utvikling. Norske politikere kan ikke vedta seg bort fra at verden trenger mer energi. Norsk olje og gass vil derfor være viktig i flere tiår framover, sier Vold.

Les også: Frisk satsing på vind og vann

Klimavennlig med norsk olje og gass

Utslippene fra produksjon i Norge er mye lavere enn i andre olje- og gassproduserende land.

– I Norge produserer vi olje og gass med utslipp som er en tredel av verdensgjennomsnittet. For klimaet vil det ha åpenbar negativ effekt å kutte satsingen på verdens mest klimavennlige olje- og gassindustri, understreker Vold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.