MARITIM

Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken

Legger igjen minst penger og slipper ut mest CO2.

NHO Reiseliv ønske å kutte i cruisetrafikken etter ny rapport om utslipp knyttet til forbruk.
NHO Reiseliv ønske å kutte i cruisetrafikken etter ny rapport om utslipp knyttet til forbruk. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
13. nov. 2019 - 07:18

Cruiseturister legger igjen minst penger på land i Norge og slipper ut mest CO2, kommer det fram i en ny rapport. Nå vil NHO gjøre kraftige cruise-kutt.

I rapporten som er utført av Stakeholder på vegne av NHO Reiseliv kommer det fram at cruiseturister har et forbruk på 650 kroner per døgn, og i gjennomsnitt har 4,1 dagers opphold i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Sveitserne kommer på topp i rapporten med åtte gram utslipp per forbrukte krone, noe som skyldes at de i gjennomsnitt har et opphold på 16,8 dager og bruker 1.820 kroner i døgnet.

Verstingene er cruiseturister fra oversjøiske land som USA, Canada og Australia. Dette grunnet flyreisen, hvor en australier nesten har 70 ganger høyere utslipp per brukte krone enn en turist fra Sveits.

– Dette er dramatiske tall som viser at vi er nødt til å begrense cruisetrafikken både av hensyn til utslippene og den overturismen som gjør folk lokalt forbannet, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til DN. Hun mener de mest forurensende skipene må lukes ut, og at antall anløp må kuttes.

Administrerende direktør Christian Lunde i VisitOslo mener rapporten viser hvordan reiselivet kan påvirke utslippene i landet.

– Det vil fremover handle mindre om å få flere gjester, men om å få de riktige, sier han til avisa.

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.