OLJE OG GASS

Utsetter endring i petroleumsloven

Utsetter behandling: Siri Meling bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at behandlingen av en endring i petroleumsloven blir utsatt.
Utsetter behandling: Siri Meling bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at behandlingen av en endring i petroleumsloven blir utsatt. Bilde: Jannicke Nilsen
Maiken Ree
31. mai 2011 - 15:03

Det bekrefter Høyres energipolitiske talskvinne, Siri Meling, overfor tu.no.

Dermed blir behandlingen av en endring i loven utsatt, siden det ikke har vært noen formell høringsrunde.

– Vi har bestemt å utsette behandlingen av saken med en høring neste tirsdag. Deretter vil saken behandles i Stortinget 14. juni, sier Siri Meling. Utsettelsen ble enstemmig valgt i energi- og miljøkomiteen i dag.

Regjeringen: – La ikke lokk på ESA-krav

Sterkt beklagelig

Meling mener det er sterkt beklagelig at regjeringen kjørte gjennom prosessen uten en høring, og kaller det hele for amatørmessig.

– Dette er en svært uryddig prosess, og det kommer tydelig frem at regjeringen ikke ønsker at media og partigruppene på Stortinget skal ha meninger om saken, sier Meling.

Hemmeligholdet sørget for at regjeringen slapp å motta innspill til saken før den ble oversendt til energi- og miljøkomiteen 15. april.

Regjeringen skjulte omstridte EU-krav i oljeloven

Svært sensitivt

Regjeringen har fremstilt det som at endringer i petroleumsloven, hvor kravet om at utenlandske selskaper skal ha virksomhet og baser i Norge fjernes, ikke vil ha noen reell konsekvens. Det til tross for at Sivilombudsmannen omtaler saken som “svært sensitiv”.

Endringsforslagene fra regjeringen kom etter innspill fra Eftas overvåkingsorgan ESA, som har vurdert den gjeldende petroleumsloven opp mot EØS-avtalen. ESA mener loven blir praktisert i tråd med EØS-avtalen, men at lovteksten diskriminerer ut fra nasjonalitet og derfor må endres.

Hemmligholdt

Ifølge Aftenposten har både nåværende olje- og energiminister Ola Borten Moe og forgjengeren Terje Riis-Johansen bevisst holdt problemstillingen skjult for Stortinget for å unngå en vanskelig politisk debatt.

I et brev avisen har fått tilgang til, skriver departementet at saken har vært «så vanskelig og sensitiv for regjeringen at det for departementet har fremstått som helt overordnet å påse at saken kunne utvikle seg og løses uten noen som helst innspill fra andre.»

Hensyn til utenriks

Regjeringen, på sin side, avviser at de «la lokk» på kravet fra ESA om endringer i petroleumsloven slik at utenlandske selskaper ikke lengre skal være forpliktet til å etablere seg i Norge.

I en pressemelding fra Olje- og energidepartementet vises det til at begrunnelsen for ikke å gi innsyn i den to år gamle henvendelsen fra ESA er «hensynet til Norges utenrikspolitiske interesser».

– Det er ikke vanlig for departementene å offentliggjøre dokumenter i saker som er under behandling, og spesielt ikke når man er i en forhandlingsposisjon, heter det i pressemeldingen, der departementet samtidig offentliggjør brevet fra ESA.

Kjøper seg tid

Med en utsettelse av behandlingen, vil partiene bruke tiden på å sette seg inn i saken.

– Dette gir oss mer tid til å hente innspill og lese gjennom dokumentene som har kommet på bordet. Det som har kommet av informasjon det siste døgnet i forhold til skrivet fra ESA og måten regjeringen har brutt offentlighetsloven for å legge "lokk" på saken, synes vi er veldig uryddig. Må må ihvertfall være sikre på at vi har all informasjon tilgjengelig før vi avgjør noe i saken, sier Meling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.