MASKINER & UTSTYR

Utleiesenteret satser grønt og tilbyr elektriske gravemaskiner

Flere og flere av kundene spør etter elektriske gravemaskiner. Nå har utleiebedriften signert avtale om fem stykker.

Fv. maskinselger Kjetil Deinboll i Pon Equipment, Tommy Jensen, Alfred Bakken, Morten Dahl, Tom Wigdal, Lasse Kjøsterud og Ole Blakisrud i Utleiesenteret.
Fv. maskinselger Kjetil Deinboll i Pon Equipment, Tommy Jensen, Alfred Bakken, Morten Dahl, Tom Wigdal, Lasse Kjøsterud og Ole Blakisrud i Utleiesenteret. Foto: Utleiesenteret
2. okt. 2020 - 09:30

Utleiesenteret har signet opsjonsavtale på fem elektriske gravemaskiner fra Pon. De utslippsfrie maskinene kommer til å bli spesielt attraktive på anleggsplassene i sentrum av byene på Østlandet. 

– Flere og flere av våre kunder spør etter elektriske gravemaskiner, og nå kan produsentene endelig levere. Det er bra, for flere av oppdragsgiverne til våre kunder kommer etter hvert til å kreve et utslippsfritt alternativ også når gravejobben skal utføres, sier Morten Dahl, som er salgs- og markedssjef i Utleiesenteret, i en pressemelding.

Vis mer

Dahl håper å få levert de fem maskinene så raskt som mulig, og er godt fornøyd med at leveransen vil styrke Utleiesenterets posisjon som et grønt og miljøvennlig utleieselskap i bygg- og anleggsbransjen.

Tre av maskinene er 10-tonnere, to er 20-tonnere.

– Vi kjører grønt. Utleiesenteret, som eier 50 prosent av Norsk Bio, var for eksempel en av de første i Norge som tilbød mobilvarme med bioenergi. I fremtiden må vi regne med at enda flere vil kreve miljøprofil, både i næringslivet og spesielt i offentlige anbud. Vi har maskiner og utstyr med tydelig miljøprofil og ønsker å tilby grønne alternativer også i de tilfellene kundene ikke etterspør det, sier han.

En elektrisk gravemaskin av typen Zeron ZE85 brukes her i bygging av sykkelfelt og fortau i Grefsenveien i Oslo.
Les også

Tre faktorer er avgjørende for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

 

Satser på Z-line fra Pon 

– Det er spennende at Utleiesenteret har valgt et grønt fokus, og ønsker å satse på batterielektriske maskiner fra Z-line serien, uttaler Eivind Hafslund, prosjektleder for spesialprodukter hos Pon Equipment Norge.

Maskinene til Utleiesenteret er Pon Equipments andre generasjon batterielektriske gravemaskiner. Disse maskinenes elektriske drivlinje og komponenter er videreutviklet og optimalisert fra F-serien, og de har også den smarte energieffektive next-gen hydraulikken.

– Med mulighet for hurtiglading fra CCS hurtiglader, sikres rask lading og kompatibilitet med de fleste hurtigladere i markedet, sier Hafslund.

Med hydrogenskip kan norske verft ta en ledende rolle globalt. Fungerer båtene på den røffe norskekysten, fungerer de hvor som helst i verden, skriver Ingebjørg Telnes Wilhelmsen i bransjeforeningen Norsk Hydrogenforum .
Les også

Staten må bidra til nullutslipps-hydrogenbåter nå

 

Grønne alternativer

Når Utleiesenteret om kort tid kan tilby gravemaskiner som går på strøm, er det et viktig bidrag til utslippsfrie byggeplasser.

– Det er ikke noe problem å jobbe fulle dager med disse utslippsfrie gravemaskinene så lenge det er tilgang på strøm til lading, sier Morten Dahl.  Han opplyser at Utleiesenteret bevisst investerer i grønne maskiner. Målet er at 30 prosent av investeringsbudsjettet skal være fossilfrie maskiner.

– Utfordringen er å få tak i nok maskiner. Det er leverandørene som setter premissene her, sier Dahl.

Avtalen mellom Pon Equipment og Utleiesenteret er inngått med forbehold om at søknaden om ENOVA-støtte godkjennes.

Slik så Northvolts fabrikkanlegg ut i Skellefteå ut sommeren 2023. Da ansette selskapet 100 nye personer hver uke. Siden har batteriproduksjonen startet ved fabrikken.
Les også

Batterigigant: Mistet milliardordre – skroter fabrikkplaner. Må på ny pengejakt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.