– Utilgivelig feilmåling ved atomkraftverk i Japan

– Utilgivelig feilmåling ved atomkraftverk i Japan
TEPCO rapporterte først at strålingsnivåene ved Fukushima var 10 millioner ganger høyere enn normalt. Det riktige skulle være 100.000 ganger. Bilde: Scanpix/DIGITALGLOBE

Arbeidere ved kraftverket har jobbet døgnet rundt i dagevis i forsøk på å løse problemene ved kraftverket som ble rammet av jordskjelv og den påfølgende tsunamien i Japan 11. mars.

Målinger

Søndag ble det gjort målinger av radioaktivt jod i vannet fra kjernekraftverkets reaktor nummer 2. Nivået som først ble oppgitt, var betraktelig høyere enn det senere viste seg å være.

– Jeg tror arbeiderne på stedet begynner å bli rimelig slitne. Men tatt i betraktning at det er helt sentralt å overvåke radioaktiviteten for å kunne ivareta sikkerheten, er en slik feil helt uakseptabel, sier talsmann for myndighetene Yukio Edano.

Trukket

Kraftselskapet TEPCO, som driver Fukushima Daiichi, opplyste først at det målte nivået var hele ti millioner ganger høyere enn normalen.

Dette ble imidlertid senere trukket tilbake da det viste seg at det riktige tallet var 100.000 ganger høyere enn normalt.

INNSIKT: Slik oppstår nedsmelting

Fukushima tvinger fram nye krav

– Norge øker strålingsfrykten

Les mer om: