FORSVAR

Utenrikskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling sier ja til svensk Nato-medlemskap

Utenrikskomiteen i den tyrkiske nasjonalforsamlingen har godkjent den svenske søknaden om medlemskap i Nato. Nå går saken videre til behandling i plenum.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, til venstre, trykker hånden til Sveriges statsminister Ulf Kristersson (til høyre) under Nato-toppmøtet i Vilnius i Litauen i juli. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i bakgrunnen.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, til venstre, trykker hånden til Sveriges statsminister Ulf Kristersson (til høyre) under Nato-toppmøtet i Vilnius i Litauen i juli. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i bakgrunnen. Foto: AP/NTB
26. des. 2023 - 17:40

Det er ventet at også den tyrkiske nasjonalforsamlingen i plenum vil gi grønt lys til svensk Nato-medlemskap, men det er uklart når dette vil skje.

Ifølge Reuters kan det komme til å skje i løpet av de nærmeste ukene, men lederen i den tyrkiske utenrikskomiteen sier at det neppe vil gå raskt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan må til slutt undertegne, og først da vil den langdryge prosessen være over.

F-16-fly fra USA

Under behandlingen i utenrikskomiteen i november ble det livlig debatt, og behandlingen ble utsatt etter forslag fra regjeringspartiet AKP. De mente da at drøftingene med Sverige ennå ikke hadde kommet langt nok.

Etter en ny samtale mellom Erdogan og USAs president Joe Biden er det imidlertid blitt bevegelse i saken igjen.

Erdogan ønsker å kjøpe nye F-16-fly av USA og har satt denne handelen som en forutsetning for å gi grønt lys til det svenske Nato-medlemskapet.

Selv om Tyrkia sier ja til svensk Nato-medlemskap, gjenstår det fortsatt et hinder. Ungarn har heller ikke ratifisert den svenske søknaden, men det ventes at landet vil følge Tyrkia og gjøre dette.

Fornøyd Stoltenberg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gleder seg over det tyrkiske vedtaket andre juledag.

– Jeg ønsker velkommen avstemningen fra den tyrkiske nasjonalforsamlingens utenrikskomité for å ratifisere Sveriges NATO-medlemskap, sier han.

– Jeg regner med at Tyrkia og også Ungarn nå fullfører ratifikasjonen så snart som mulig. Sveriges medlemskap vil gjøre Nato sterkere, heter det i en uttalelse fra Stoltenberg.

Ethvert angrep på Nato kommer til å bli møtt med et samlet og kraftfullt svar, sier Stoltenberg i et svar til Trumps uttalelser.
Les også

Stoltenberg svarer Trump: – Undergraver hele alliansens sikkerhet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.