IT

Uten en tråd i hagebyen

Trådløs sommerglede: Key account manager Trond Finstad i IPnett, salgs- og markedsdirektør IPnett Jan Søgaard og Steinar Grande, nestleder i Sogn hagekolonis styre beundrer Norges første høyteknologiske småby.
Trådløs sommerglede: Key account manager Trond Finstad i IPnett, salgs- og markedsdirektør IPnett Jan Søgaard og Steinar Grande, nestleder i Sogn hagekolonis styre beundrer Norges første høyteknologiske småby.

Åtte trådløse baser sikrer 204 idylliske kolonihytter nettilgang fra hammocken.

– Vi ville på nett, men kunne ikke grave tilgang til så mange hytter. Derfor måtte vi se etter andre løsninger, sier Steinar Grande, nestleder i hagebyens styre.Maskenett

Den lille byen er nå utstyrt med teknologi basert på såkalt Mesh-arkitektur fra Nortel Networks. Mesh-nettverket består av trådløse baser som kommuniserer med hverandre i et redundant maskenett (Mesh).

Selv om det må flere basestasjoner til for å dekke et stort område, holder det at en eneste basestasjon er fysisk tilknyttet en bredbåndslinje. Sogn hagekoloni bruker to fysiske tilknytninger til Mesh-nettverket for ytterligere økt redundans i løsningen. I motsetning til tradisjonelle WLAN-nettverk klarte altså småbyen seg uten ledninger mellom basene.

– Nå har vi brukt det i sommer, og vi er veldig fornøyde. Det er også en stor fordel at teknologien ikke krever inngrep i miljøet, sier Grande.Kontrollert

Hagebyen har full kontroll på hvem som har tilgang til det trådløse nettet, og kan også definere ulike grader av åpenhet. De første månedene hadde hagebyen åpent nett, og ifølge Grande er det dekning langt utover trehusgrensen.

Nå har de opprettet brukernavn og passord for alle brukerne.Oslo havn

Trond Finstad, Key Account Manager i IPnett mener Mesh-teknologien har stort potensial I Norge.

–Tettsteder, hytteområder, store lagerområder, flyplasser og for industrien vil den passe godt, sier han.

Nortel tror også Mesh-teknologien vil bli stor i framtiden.

– Den er blant annet tatt i bruk i Moskva for å sikre innbyggerne trådløst nett utendørs, sier Johnny Hermansen, Senior Engineer i Nortel.

Også Oslo Havn har brukt Mesh denne sommeren for å gi cruisepassasjerene trådløst nett når de ankommer hovedstaden.

Les mer om: