KRAFT

Utdanner russere i energiledelse

SATSER PÅ RUSSERE: Rektor Frode Mellemvik ved Handelshøgskolen i Bodø hadde sist uke 19 russiske ledere i oljegiganten Rosneft på studiebesøk. Nå satser høgskolen på det russiske utdanningsmarkedet.
SATSER PÅ RUSSERE: Rektor Frode Mellemvik ved Handelshøgskolen i Bodø hadde sist uke 19 russiske ledere i oljegiganten Rosneft på studiebesøk. Nå satser høgskolen på det russiske utdanningsmarkedet. Bilde: Svein-Arnt Adelsten Eriksen
Espen Leirset
18. apr. 2007 - 10:40

Sist uke var 19 ledere i det største russiske oljeselskapet, Rosneft, på opplæring ved Handelshøgskolen i Bodø.

Oljetoppene tar en mastergrad i energiledelse i Nordlands hovedstad.

– Vi har fått svært god tilbakemelding på kurset fra russerne. Nå er vi i dialog med flere andre russiske energiselskaper. Store russiske selskaper fra andre sektorer har også meldt sin interesse, sier rektor Frode Mellemvik ved Handelshøgskolen i Bodø. Verken han eller seniorrådgiver Frank Strand vil opplyse noen navn, eller bekrefte om Gazprom er blant selskapene på kontaktlisten.Flere russiske selskaper

Referansen til Rosneft gjør at Handelshøgskolen i Bodø vil utvide utdanningstilbudet til store, russiske selskaper betydelig i årene framover.

– Vi prøver å legge til rette for økt marked ved å selge utdanningspakker til russiske selskaper. Energiselskapene er rike på kapital, og har dermed mulighet til å betale det skreddersydde kurs koster, påpeker Mellemvik.

Bodø-institusjonen har hatt Russland som satsingsområde i 16 år, og sender en rekke norske studenter på utvekslingsopphold til St. Petersburg, Moskva, Murmansk og Arkhangelsk.Stor betydning

– Hvilken betydning har det at toppledelsen i Rosneft velger å ta etterutdanning i Norge?

– Ingenting er så bra som å ha en felles kunnskapsplattform når man skal samarbeide. Det er viktig å forstå hvordan selskaper i andre land ser på virkeligheten. Det vi ser er at Rosneft også er veldig opptatt av strategisk ledelse, investeringsanalyse, miljø og etikk. De er opptatt av veldig mye av det samme som Statoil og Hydro, sier Mellemvik. Han tror at Norge er valgt på grunn av den teknologiske ekspertisen på offshoreproduksjon her til lands. I løpet av uken skal Rosneft-ledelsen til Melkøya og møte Statoil, DnB Nor og Rederiforbundet, i tillegg til et stramt teoretisk program.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er også full av lovord om Høgskolen i Bodøs satsing på Russland.

– Kunnskap er selve navet i Regjeringens nordområdestrategi. Vi må være ledende på kompetanse om nordområdene, sa Støre da han åpnet Nordområdesenteret for næringslivet i Bodø for noen uker siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.