Nettutbygging

Ut med ballonger og lift: Slik bruker Telia droner til å bygge mobilnett

Radioplanlegging med droner er svært mye raskere, og latterlig mye billigere enn tradisjonelle metoder.

Loke lander. I det Loke lander måler den avstanden til bakken og slår ut landingsbena.
Loke lander. I det Loke lander måler den avstanden til bakken og slår ut landingsbena. (Foto: Odd R. Valmot)

Radioplanlegging med droner er svært mye raskere, og latterlig mye billigere enn tradisjonelle metoder.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Når en mobiloperatør skal bygge en ny mobilmast for å forbedre dekningen er det første de gjør å studere kartet. Hvor skal masten ligge?

Deretter kan de beregne hvordan dekningen blir ved hjelp av radioplanleggingsverktøy som tar hensyn til topografien og hvordan bølgene brer seg ut over terrenget.

Det er et godt verktøy for å optimalisere plasseringen, men gir bare en prediksjon.

Når stedet er valgt er det ikke bare å sette i gang å bygge. Da holder det ikke den teoretiske modellen alene. Her må det visuell inspeksjon til.

Munin: Øyvind Gjerde gjør klar dronen Munin til flukt. Dette er den dyre og større dronen til Telia fra i fjor, men på de fleste områder allerede utklasset av den nye og billigere Loke. Det eneste den gjør bedre er å klare seg i større vindhastighet hvor den får hjelp av kraften og vekten sin. Denne dronen bruker ultralyd for høydemåling opp til 10 meter og deretter benytter den GPS som gir en nøyaktighet på 10 til 15 cm. Foto:  Odd R. Valmot

Mye kan stå i veien

For å bestemme den endelige plasseringen må man se fra stedet masten er tenkt plassert og høyden antennene som skal monteres i den.

De beregnede modellene tar ikke hensyn til trær og andre ting som planleggingsverktøyet ikke har informasjon om.

Spesielt er det viktig om masten ligger langt fra fiberforbindelse slik at det må etableres en radiolinjeforbindelse. Da må det være fri sikt mellom de to parabolspeilene.

Wifi: Dronene styres av en vanlig mobiltelefon koblet til en kontroller og kommuniserer over wifi. Foto:  Odd R. Valmot

Vanskelig og dyrt

I en ny mast er det vanlig å montere antennene på alt fra 15 til 50 meters høyde. For å nå opp i en slik høyde brukte man enten en lift, hvis det var mulig å kjøre frem, eller rett og slett ballonger.

Det minner kanskje litt om observasjonsballonger fra første verdenskrig, men det har vært en effektiv metode om det ikke blåser for mye. Ofte måtte man bruke to ballonger for å skape stabilitet i en linje mellom dem.

Uansett, det har vært kostbart, tidkrevende og krevde mye folk for å skaffe seg fri sikt fra den planlagte mastehøyden før de bygges. Til nå.

Droner er bedre og billigere

I Telia har droner overtatt jobben. Teleoperatøren bruker droner over hele landet til å skaffe den visuelle oversikten de trenger fra den tenkte antennehøyden.

Det er Øyvind Gjerde som har ansvar for Telias droneinspeksjon i Østfold, på Sørlandet og på Vestlandet, men han tar også oppdrag for selskapet andre steder i landet.

Han har den spesielle bakgrunnen som både utdannet flyger og innen IT, med nettplanlegging som hovedfelt.

Loke: Den aller minste og nyeste dronen bruker ikke radar til å måle høyden over bakken. I stedet benytter den ultralydsensorer som gjør at den kan holde flyhøyden svært nøyaktig. Den har også gyroer, akselerometre, gps og andre sensorer som bidrar til posisjonering. Det aller siste av rotorteknologi bidrar til flytiden på 30 minutter og et svært lavt støynivå. Alt styres fra en app på mobilen som kommuniserer over wifi og sender video tilbake fra kameraet. Den kan også styres med håndbevegelser som oppfattes av kameraet. Foto:  Odd R. Valmot

Ut i felten

Vi har vært med på et av oppdragene hans når Telia skal bygge en ny mast et stykke inn i skogen ved Løvenskjoldbanen i Bærum.

Her fikk vi en demonstrasjon av hva en drone kan gjøre for å skaffe det utsynet de trenger.

– Når vi lar dronens kamera med 4K-oppløsning se ut fra den høyden vi programmerer, står den stille i luften og kan filme i 360 grader rundt punktet. Den aller viktigste jobben der oppe er se hvor vi kan finne det vi kaller donorkandidater til radiolinjer. Det kan være master eller tak som ligger veldig langt unna hvor det er fri sikt og hvor det er tilgang til fiber, sier Gjerde.

Loke fotograferer fotografen. Foto:  Odd R. Valmot

Han forteller at dronene trengs for å finne den ideelle mastehøyden for å henge opp antennene. Jo lavere de kan stå jo billigere er det, ikke minst på grunn av kravene til vindbelastning.

Det betyr at antennene må plasseres over tretoppene og ofte er det rundt 15 meter. Men det kan også bli master på mellom 45 og 50 meter. Gjerne på fjelltopper for å nå langt.

Det mest vanlige er å montere de ulike mobilantennene i toppen og så montere radiolinjen like nedenfor.

Jeg ser deg: Loke kan stå rett foran og rette kameraet direkte på meg, mens jeg tar bilder av dronen tilbake. Foto: Telia

Østfold er vanskelig

Ingen fylker er like vanskelig som Østfold. Her er det høye trær, som kan nå helt opp til 25 meter, og  i tillegg er det mange knauser i landskapet.

Samtidig kan det være ganske øde med lite fiber der mastene må plasseres.

Da blir man veldig avhengig av radiolinjer. I et slikt tilfelle er droner nå et verdifullt hjelpemiddel for å vurdere høyder og plassering av nye master.

Startet i 2016

Telia har nå tre droner til radioplanlegging hvorav en brukes til utdannelse av nye operatører. Vi fikk se to av dem i aksjon. Den største ble kjøpt inn i fjor og kostet 60.000 kroner.

Ser ned: Jeg ser ned gjennom videomaskin og kan se meg selv gjennom kameraet til Loke som flyr 25 meter over meg og følger mine hodebevegelser. Foto: Telia
Foto: Telia

I år anskaffet de en ny drone, som på mange måter er mer avansert og med opptil en halv times flytid på batteriet.

– Den kostet bare 20.000 kroner, og det sier litt om hvor raskt utviklingen går på dette området. Det neste vi ser på nå er kamera med optisk zoom. Selv om 4K-bilder har veldig høy oppløsning er det en stor fordel om vi kan zoome inn på master og områder som ligger veldig langt unna, sier Gjerde.

Ser byen

Selv om vi står inne i skogen i Bærumsmarka, og ikke ser mange meter, har dronene en helt annen utsikt.

Loke lander. I det Loke lander måler den avstanden til bakken og slår ut landingsbena. Foto:  Odd R. Valmot

Her ser Gjerde om de kan se taket på Teliabygget i Nydalen. I så fall er det en ideell plassering av en radiolinje.

Alternativt kan den stå på et tak i Sogn Studentby eller på masten i Tryvann.

– Vi tar masse bilder som vi lagrer av de aktuelle retningene. De lagres på SD-kort i dronene, men vi kan også se ut gjennom kameraene fordi bildene strømmer over wifi ned til en mobil jeg også bruker til å styre dronene med, sier han.

En slik operasjon tar vanligvis bare 10 minutter. I det minste når Gjerde får være alene. Da har begge dronene vært oppe og tatt bilder.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå