KRAFT

USAs kraftnett sårbart for terror

Kan forårsake større ødeleggelser enn orkanen Sandy, ifølge rapport.

 STORE KONSEKVENSER: En orkan og et terrorangrep på kraftsystemet får helt ulikt hendelsesforløp, ifølge en nylig offentliggjort rapport.
STORE KONSEKVENSER: En orkan og et terrorangrep på kraftsystemet får helt ulikt hendelsesforløp, ifølge en nylig offentliggjort rapport. Bilde: Colourbox
14. des. 2012 - 23:20

En håndfull velinformerte angripere kan gjøre enorme skader på USAs kraftnett, gi ødeleggelser i hundremilliarder dollar-klassen og sette tusenvis av menneskeliv i fare.

Slik konkluderer rapporten «Terrorism and the electric power delivery system«, utarbeidet ved The National Academy of Sciences (NAS).

Rapporten ble først hemmeligstemplet av Bush-administrasjonen i 2007, men frigitt av Obama-administrasjonen i august.

Langvarig

Rapporten ble offentliggjort en drøy uke etter at orkanen Sandy hadde tatt strømmen til over en halv million amerikanere, og ga dermed et dystert bakteppe til rapportens følgebrev: Et terrorangrep på det amerikanske kraftsystemet kan gi større konsekvenser enn Sandy.

Langreist kraft etterlater milevis med åpne, ubeskyttede kraftledninger, og transformatorstasjoner som kan være enkle mål for sabotasje. Ødeleggelse av en eller to høyspentmaster kan rase ned kraftlinjer kilometer unna.

Angriper sabotører samtidig på flere ulike steder, kan det føre til omfattende mørkleggelser i store områder.

Høyspent

Rapporten trekker spesielt fram høyspent transformatorstasjoner som spesielt sårbare for terrorangrep. Disse transformatorene er enorme, vanskelig å flytte og gjerne skreddersydd for lokaliteten.

Der en orkan gjerne rasker med seg noen kraftlinjer, vil en sabotert transformatorstasjon ta alt fra et par måneder og opp til flere år å erstatte. Disse produseres heller ikke i USA lenger.

Cyber-terror er også viet stor plass. Hvis hackere får tilgang kan de manipulere SCADA-systemer (kontroll av kontrollsystemer, red.anm) og forstyrre el-flyten, overføre feilaktige signaler til operatører, blokkere flyt av vital informasjon eller deaktivere ulike beskyttelsessystemer.

Rapporten reiser også spørsmål hvordan mørklegging vil påvirke offentlige tjenester, som sykehusdrift, produksjon av naturgass, som krever elektrisitet, og ikke minst vannforsyningen.

En ting er å være uten elektrisitet, en annen er å være uten vann i lengre perioder.

Les også:

Disse tiltakene kunne beskyttet New York

NSM slår alarm om it-sikkerheten  

Gammelt nett

Sårbarheten forsterkes av den skrøpelige tilstanden til USAs nasjonale kraftnett. Det er gammelt og svært overbelastet, blant annet som følgene av de store endringene i det amerikanske kraftmarkedet på nittitallet.

Det opprinnelige nettet ble ikke konstruert for såkalt «bulk system power» - store kraftoverføringer over lange avstander - som ble introdusert i denne perioden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lite samstemte ansvarsforhold for kraftnettet har ført til at det amerikanske kraftnettet framstår som et lappeteppe, hvor noen områder er vedlikeholdt og oppgradert, mens andre ikke er det.

Ikke som Sandy

Mens en orkan vil være varslet i forkant, kunne ta livet av mennesker momentant og umiddelbart mørklegge områder, kan en et angrep mot kraftnettet arte seg annerledes, med mørklegging av store områder over uker og måneder.

I perioder med sterk hete eller ekstrem kulde, kan resultatet bli hundrevis eller kanskje tusenvis omkomne, ifølge rapporten.

Nødlagre

Rapporten anbefaler at departementet for nasjonal sikkerhet, som ble etablert etter 11/9, tar ledelsen i arbeidet med å øke sikkerheten i kraftnettet, og samarbeide med Energidepartementet og private selskaper for å etablere nasjonale lagre av mobilt reserveutstyr, inkludert transformatorer, til nettet.

Rapporten tar også til orde for å øke insentivene til oppgradering av nettet.

Les også:

Ekstremvær kan lamme Helse-Norge  

Europa varslet USA om orkanen Sandy

Enorme orkanskader i New Yorks undergrunn  

Vet du om du bor farlig?  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.