USA utvikler sensorer som skal kunne oppdage UFO-er

Et system av sensorer testes i Texas. Målet er å oppdage uidentifiserte objekter som flyr rundt i nærheten av militære installasjoner.

Med et nytt sensorsystem vil det amerikanske forsvarsdepartementet prøve å samle inn data om flyvende objekter som blir sett nær militære installasjoner.
Med et nytt sensorsystem vil det amerikanske forsvarsdepartementet prøve å samle inn data om flyvende objekter som blir sett nær militære installasjoner. Foto: Pentagon
Bjørn Godske, Ing.dk
31. mars 2024 - 16:00

I en nylig offentliggjort 63 sider lang rapport slår amerikanske myndigheter fast at de ikke har kjennskap til besøk av utenomjordisk intelligens på jorden.

Rapporten tar for seg mer enn 1200 hendelser i perioden fra 1945 til i dag. 

Den er utgitt av en avdeling i det amerikanske forsvarsdepartementet med navn All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), bedre kjent som forsvarsdepartementets UFO-enhet – som det offisielle USA kaller UAP-er.

De aller fleste observasjonene har blitt identifisert som alt fra fugler og ballonger til fallende romskrot og hemmelige våpenprogrammer.

Forfatterne av rapporten beskriver for eksempel at halvparten av alle UFO-observasjoner på 1950- og 1960-tallet var knyttet til testflyvninger av nye flytyper. De nevner også spesifikke testflyvninger av fly som U2 og det noe senere stealth-flyet F-117 Nighthawk, som førte til et stort antall UFO-rapporter.

«Alle undersøkelser på alle klassifiseringsnivåer, konkluderte med at de fleste observasjonene var vanlige objekter og fenomener og et resultat av feilidentifikasjon», heter det i AARO-rapporten.

Utviklingen av F-117 Nighthawk begynte i 1978, men ble holdt hemmelig til 1988. Mange UFO-rapporteringer fra den tiden har vist seg å handle om testflyvninger med disse flyene. <i>Foto:  Derrick C. Goode/U.S. Air Force/</i>
Utviklingen av F-117 Nighthawk begynte i 1978, men ble holdt hemmelig til 1988. Mange UFO-rapporteringer fra den tiden har vist seg å handle om testflyvninger med disse flyene. Foto:  Derrick C. Goode/U.S. Air Force/

Departementets dilemma

Dette har likevel ikke fått interessen for UFO-er til å forsvinne, og forskerne kan snart få flere verktøy til rådighet.

For selv om det altså ikke, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet, er tegn til besøk fra verdensrommet, er det langt fra alle observasjonene som er identifisert, og problemet for departementet er at mange av dem kommer fra områder i nærheten av militære installasjoner.

Det dreier seg om alt fra rapporter om lysende objekter ved atomvåpensiloer, rapportert av pensjonerte soldater, til de nå berømte Pentagon-videoene som er tatt opp av amerikanske jagerflypiloter.

Derfor har myndighetene startet utviklingen av et flyttbart sensorsystem som kan plasseres på steder der det er flest rapporter om UAP-er – eller det som beskrives som områder med «høy nasjonal sikkerhet».

Systemet har fått navnet «Gremlin» og testes for tiden ved et militært anlegg i Texas.

– Hvis det rapporteres om objekter i luftrommet ved et område med høy nasjonal sikkerhet eller i nærheten av et av romfartøyene våre, må vi vite hva det er, sier Timothy Phillips, fungerende direktør for AARO.

Objektet i den røde sirkelen ble registrert av en MQ-9 reaper-drone over en base «et sted i Midtøsten» i 2022. <i>Foto:  Det amerikanske forsvarsdepartementet</i>
Objektet i den røde sirkelen ble registrert av en MQ-9 reaper-drone over en base «et sted i Midtøsten» i 2022. Foto:  Det amerikanske forsvarsdepartementet

Interessen for et slikt system har naturligvis økt etter at en rekke ballonger ble observert over USA og Canada i fjor. I et av tilfellene var det snakk om en kinesisk værballong som ifølge kineserne hadde kommet «ut av kurs». Ballongen ble skutt ned 4. februar 2023 fra 18 kilometers høyde med et missil avfyrt av et amerikansk jagerfly.

Ifølge Philips har de første dataene allerede kommet inn fra Gremlin-systemet, både i og utenfor atmosfæren.

– Det har registrert mange flaggermus og fugler. Vi lærer også mye om solstormer, sa han da Gremlin-systemet ble presentert i forrige uke.

Teknologi fra verdensrommet

Det amerikanske forsvaret er ikke det første til å forsøke å skaffe seg mer pålitelige data. 

En av de fremste forkjemperne for å samle inn denne typen vitenskapelige data om UAP-er, i stedet for å basere seg på observasjoner vi mennesker gjør med det blotte øye eller en ustø mobiltelefon, er Avi Loeb, en israelsk-amerikansk professor i astrofysikk ved Harvard University.

I boken Extraterrestrial – The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth fra 2021 argumenterer han for at et objektet som fikk navnet 'Oumuamua, faktisk kan være teknologi fra et annet sted i universet.

Loeb argumenterer for at vi må gjøre mer for å justere sensorene og teleskopene vi har, for å oppdage objekter som 'Oumuamua.

Flere hevder at det interstellare objektet som har fått navnet 'Oumuamua, kan være rester av teknologi fra en fremmed sivilisasjon. Objektet ble registrert 19. oktober 2017. Bildet er kun et kunstnerisk uttrykk for hvordan det kanskje kan ha sett ut. <i>Illustrasjon:  M. Kornmesser/European Southern Obervatory/Reuters/NTB</i>
Flere hevder at det interstellare objektet som har fått navnet 'Oumuamua, kan være rester av teknologi fra en fremmed sivilisasjon. Objektet ble registrert 19. oktober 2017. Bildet er kun et kunstnerisk uttrykk for hvordan det kanskje kan ha sett ut. Illustrasjon:  M. Kornmesser/European Southern Obervatory/Reuters/NTB

I 2021 grunnla han Galileo-prosjektet med sikte på å bygge et nettverk av teleskoper og kameraer som kan overvåke himmelen 24/7. Fokuset her er litt annerledes, ettersom Loeb har vært spesielt interessert i interstellare objekter.

I løpet av prosjektets korte historie har det imidlertid ikke blitt observert noe unormalt på himmelen.

Artikkelen ble først publisert på Ingeniøren

Det nye offshore-servicefartøyet skal være fjernstyrt og ubemannet fra første dag på jobb.
Les også

Ny hverdag i subsea: Disse ubemannede fartøyene kan sende 50 personer på land

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.