FORSVAR

USA har donert et bredt spekter våpen – nå kan det tyde på at de også forbereder å sende amerikanske stridsvogner

Begynner å bli tomt for sovjetiskprodusert materiell.

To M1A1 Abrams-stridsvogner i ferd med å fraktes over New River ved Camp Lejeune i Nord-Carolina.
To M1A1 Abrams-stridsvogner i ferd med å fraktes over New River ved Camp Lejeune i Nord-Carolina. Lance Cpl. Damarko Bones
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Onsdag kunngjorde Putin en såkalt delvis mobilisering, som ifølge landets forsvarsminister innebærer at 300.000 reservister kan bli innkalt, og som ifølge en rekke vestlige ledere er nok et signal om at krigen i Ukraina går langt fra som planlagt for Russland. 

Samtidig pågår det kontinuerlig en vurdering hos den største bidragsyteren av våpen til Ukraina om hvordan de best kan støtte nasjonen på kort og lengre sikt.

Som kjent har USA donert for eksempel artilleri, både rakettartilleri og rørartilleri med tilhørende langtrekkende presisjonsammunisjon, en rekke avanserte panservernvåpen og luftvern. Så langt har stridsvognene som er tilført Ukraina kommet fra tidligere Warszawapakt-nasjoner.

Det kan det være i ferd å endres nå, etter signalene som denne uka har kommet fra det amerikanske forsvarsdepartementet å dømme. Det kan virke som at det nå forberedes donasjoner av Nato- eller amerikanskproduserte stridsvogner.

Åpne for alternativer

På en pressekonferanse med to ikke-navngitte Pentagon-topper mandag kveld norsk tid (transkripsjon), fikk de flere spørsmål om USA nå vurderer å donere også stridsvogner til Ukraina.

Svaret er at dette i høyeste grad er aktuelt.

– Når det gjelder kampene som pågår nå, er stridsvognene som er tilgjengelige og kan suppleres kjapt med liten eller ingen opplæring, av sovjetisk type. Men vi er absolutt åpne for andre alternativer, forutsatt at det er mulig å gi tilhørende understøttelse og trening, sa offiseren.

Lastevogn fra tyske Bundeswehr frakter en amerikansk M1 Abrams-stridsvogn på Coleman Barracks i Mannheim, like sør for Frankfurt, like etter et Russland angrep Ukraina. Foto: Staff Sgt. Jesse Pilgrim

Han understreket at USA har lagt ned en del innsats på å legge til rette for at østeuropeiske nasjoner har kunne donere stridsvogner av lik eller tilnærmet lik type som den ukrainske hæren hadde fra før. 

– Men vi erkjenner at når vi ser på Ukrainas behov på sikt, vil det komme en dag at de ønsker eller må gå over Nato-kompatible stridsvogner. Samtidig er vi fortsatt klar på at enten dette kommer fra oss eller allierte, må det følges av betydelig støtte til opplæring og vedlikehold, sa han.

Øst-Europa tømmes

Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen og leder deres ukrainaforskning, sier at lagrene av sovjetiskprodusert materiell i Øst-Europa begynner å tømmes og at det er behov for å støtte Ukraina med vestlige stridsvogner.

– Dette faller inn i en tendens vi har sett over noe tid og som også Jens Stoltenberg har snakket om, nemlig at vi må forberede oss på også å donere mer vestlige våpen som fortsatt er operative. Himars viste vei på dette området, og jeg ser ikke den store terskelen å gå over til stridsvogner.

Les også

Han påpeker at moderne stridsvogner er komplekse og kan kreve en del opplæring, men at også her ser vi av Himars-donasjonen, altså rakettartilleriet M142 HIMARS («high mobility artillery rocket system»), at det er et velfungerende treningsregime på plass.

En annen tendens Røseth viser til, er dreininga fra donasjoner av enkeltsystemer fra egne lagre til mer innkjøp direkte fra forsvarsindustrien. Et eksempel på dette er den amerikanske, og norskstøttede, donasjonen av Nasams-luftvern.

I august ble den første produksjonskontrakten av Nasams myntet på Ukraina varslet: Det er snakk om en avtale verdt i overkant av 182 millioner dollar som finansieres gjennom USAI-ordninga (Ukraine Security Assistance Initiative).

Forskeren er også spent på virkningen av den såkalte «Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act» på sikt.

 

Henter ut M1 Abrams

USA er allerede i ferd med å hente ut 116 brukte M1A1 Abrams for å selge til Polen, delvis for å fylle tomrommet etter eldre sovjetiske og polske stridsvogner av typen T-72/PT-91 som er donert til Ukraina.

Dette supplerer kontrakten Polen signerte i april om å kjøpe 250 M1A2 SEPv3 («system enhancement program version 3») og ikke minst opp til 1000 K2 Black Panther fra koreanske Hyundai Rotem.

Den pensjonerte brigadegeneralen Steve Anderson uttaler til CNN at han ikke vil overvurdere betydningen av at den ukrainske hæren eventuelt tilføres M1 Abrams.

– I dag har de stridsvogner som er relativt små, kvikke og mobile. Det er ikke slik jeg vil beskrive en M1-stridsvogn. Det er et 60 tonns beist. Trolig kan det være behov for den i enkelte åpne områder, men det kan være et problem at Abrams er for stor for mange bruer.

Han peker også på potensielle logistiske utfordringer ved at stridsvognene de har i dag i hovedsak går på diesel, mens M1 har gassturbin og går på parafin (JP-8).

– Men vi må gi alt det ukrainerne ber om, det er i vår alles interesse. Dessuten er det på tide å gi bedre støtte til vedlikehold og reparasjoner. Det er langt å sende materiellet fra øst i Ukraina helt tilbake til Polen for, påpeker Anderson.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.