KARRIERE

Universitetsrektorer frykter kvalitetskutt

OPPGITT: NTNU-rektor Torbjørn Digernes sier kuttene svekker fagmiljøene og reduserer universitetes evne til å produsere god forskning og utdanning.
OPPGITT: NTNU-rektor Torbjørn Digernes sier kuttene svekker fagmiljøene og reduserer universitetes evne til å produsere god forskning og utdanning. Bilde: Stein Jarle Olsen
22. feb. 2010 - 07:22

Rektorene på landets tre ledende universiteter mener de neppe vil klare å opprettholde god nok studiekvalitet etter kuttene de nå står overfor.

Rasjonaliseres bort

Flertallet av fakultetene ved Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og NTNU i Trondheim planlegger store kutt i årene framover, viser en undersøkelse Dagsavisen har gjort.

Både studietilbud, ansatte og forskningsmidler er rasjonalisert bort de siste årene. Nå føler rektorene at grensen er nådd.

– Vi er så presset nå at jeg må si at jeg er i tvil om vi klarer å opprettholde kvaliteten på godt nok vis, sier rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo.

Kutter utstyr

Kuttene går på bekostning av både antallet emner som tilbys, mengden seminarundervisning og innkjøp av nødvendig utstyr.

– Vi har måttet kutte i budsjettene på laboratorievirksomhet og vitenskapelig utstyr. Det at vi reduserer i staben, svekker fagmiljøene og reduserer vår evne til å produsere god forskning og utdanning, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU til Dagsavisen.

Vil ha mindre øremerking

Den statlige finansieringen av universitets- og høyskolesektoren har økt de siste årene, men skolene må ofte bruke egne penger på øremerkede tiltak, for eksempel stipendiatstillinger, som ikke er fullfinansiert fra staten.

Universitetene krever nå både økning av totaltilskuddet og færre øremerkede tilskuddskroner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.