NETTARKIV

Unge vil ha praktiske realfag

Dette kommer fram i en spørreundersøkelse NITO, NIF og TU har gjennomført under Norway Cup om ungdoms forhold til realfag.

Alle som kom inn i opplevelsessenteret Tekno-teltet på Ekebergsletta fikk se, ta og føle på alt de ønsket. Interessen har vært enorm. Fotballungdommen glemte ball og spill for noen øyeblikk, og kastest seg hemningsløst ut i leken med teknologi og fysiske fenomener. Presentert på denne måten, var det ingen som sa ett negativt ord om matte og realfag. Villig vekk besvarte de spørsmålene i en konkurranse, og kom frivillig med gode råd og ideer.

-Svarene viser at ungdommene ønsker mer praktisk rettede fag for at de skal bli interessert, noe også den enorme responsen blant fiklende fotballspillere her i Tekno-teltet er et bevis på, sier informasjonssjef Arve Christensen i Norges Ingeniørorganisasjon (NITO).

Omtrent 90 prosent av svarene som kom inn på spørsmålet: "Hvordan kan realfag gjøres mer spennende?", gikk på at man må ha en mer praktisk og utforskende tilnærming til realfagene.

Ut i virkeligheten

Stikkord var: Mer ute i virkeligheten og mindre tid i klasserommet. De ønsket besøk på fabrikker, turer i naturen, mindre teori og flere forsøk og oppgaver fra virkeligheten. De ønsket også å kombinere med andre fag, tilpasse oppgavene til elevene og flere prosjekter. Noen trakk også frem mer engasjerte lærerer og bedre fysikkrom på skolen. En annen oppgave var å velge ut blant en del bilder av produkter de trodde det sto ingeniører bak.

Alt i alt svarte 80 prosent av ungdommene at de vet hva en ingeniør gjør. Men når de måtte krysse av ingeniørprodukter, var det mange som kun valgte de "harde" tingene som bil, mobil og tv-spill.

- Det var svært få som forbandt for eksempel jarlsbergosten med ingeniører. Dette er helt klart et ingeniørprodukt, hvor ingeniørene er med på både utvikling og produksjon.

Han mener at dette tydeliggjør en utfordring. -Vi sliter med rekrutteringen til ingeniørfag, spesielt i forhold til jentene. Denne undersøkelsen viser at vi må synliggjøre ingeniøryrket som mer enn å bygge biler og harde ting hvis vi skal nå en større målgruppe.

Alt i svarte 255 gutter og 91 jenter. Av guttene kunne 108 tenke seg å bli ingeniør, mens av jentene var det 27 som har dette i tankene. Hele 67 prosent svarte at de likte realfag.

Dette var første gang Tekno-teltet var til stede på Norway Cup. NITO og NIF samarbeidet med Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo, Teknolgi i skolen og Science Circus om tiltaket. Målet var å øke interessen for realfag og rekrutteringen til ingeniøryrket og naturvitenskapelige studier.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.