KARRIERE

Unge drives ikke av penger

KRITISK: De avgjørende jobbverdiene holder seg gjennom generasjonene, ifølge Anders Dysvik.
KRITISK: De avgjørende jobbverdiene holder seg gjennom generasjonene, ifølge Anders Dysvik. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
3. okt. 2011 - 11:41

Curlinggenerasjonen. Glasurgenerasjonen. Kallenavnene på dagens unge er mange. Og mange er de som mener at dagens unge er mer materialistiske, krever for mye og har lavere arbeidsmoral enn andre.

– Overvåkning av ansatte er perverst

Sammenfallende

Slik er det ikke, ifølge BI-forsker Anders Dysvik.

– Vi skiller mellom indre og ytre motivasjon. Ytre motivasjon er motivasjon som trigges av ytre belønninger, mens indre motivasjon handler om ekte engasjement for jobben. Det viser seg at det avgjørende er den indre, ikke den ytre, motivasjonen, sier Dysvik, som er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Han sier at dette gjelder alle grupper av arbeidstakere.

– Ja, dette er et funn som holder seg over tid. Resultatene er sammenfallende i studier gjort i 1970, 1990 og 2000. Dette gjelder ansatte i alle aldre. Også for de yngste arbeidstakerne teller indre faktorer betydelig mer enn ytre faktorer som lønn og bonuser, sier han.

- Nordmenn har dårlig arbeidsmoral

Fokusglipp

Curlinggenerasjonen er altså ikke mer opptatt av materielle faktorer enn generasjonene før dem. Ifølge Dysvik gjelder dette i alle deler av arbeidslivet.

– Det gjelder alle sektorer, og både i offentlig og privat sektor, sier forskeren.

Han legger til:

– Våre studier viser at vanskelig å være ytre og indre motivert samtidig. Et eksempel er et forsøk med barnehagebarn. De fikk godterier for at de skulle leke ute. Men etter en stund viste det seg at de lekte ute, men de lekte over kortere perioder enn før. Godteriet fikk dem til å leke kortere enn før. Og slik er det med ytre belønninger i arbeidslivet også. Det får ofte ansatte til å miste fokus, sier han.

– For tidlig å dra hjem klokka fire

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.