KARRIERE

Ungdomsskolen undervurderes

¿ Ungdomsskolen har blitt litt glemt mellom barneskolen og videregående, innrømmer Kristin Halvorsen.
¿ Ungdomsskolen har blitt litt glemt mellom barneskolen og videregående, innrømmer Kristin Halvorsen. Bilde: Scanpix
15. juni 2010 - 13:24

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) innrømmer at hun har visst for lite om hvor avgjørende karakterene i ungdomsskolen er for frafallet i den videregående skolen.

– Har blitt glemt

En ny rapport, som er laget på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, viser at en elev som forbedrer gjennomsnittskarakteren i ungdomsskolen med én karakter, øker sjansene med over 30 prosent for å fullføre neste trinn i utdanningsløpet, melder NRK.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) innrømmer at hun til nå har sett for lite på ungdomsskolens betydning i arbeidet med å minske frafallet i videregående opplæring.

– Ungdomsskolen har blitt litt glemt mellom barneskolen og videregående. Når vi nå skal sørge for at vi får en mer praktisk og virkelighetsnær ungdomsskole, så går utfordringen også til elevene. Disse årene er avgjørende for framtiden din. Ta dem på alvor, så skal vi gjøre det også, sier hun.

– Ikke hørt på oss

Kristelig Folkeparti reagerer på det de mener er en altfor sen satsing.

– Vi har i flere år påpekt at ungdomsskolen er det glemte trinnet og etterlyst ressurser til dette trinnet, sier nestleder i kirke- utdannings og forskningskomiteen, Dagrun Eriksen, til NTB.

Hun viser til at regjeringen har brukt én milliard kroner på å utvide timetallet i teoretiske fag på barnetrinnet. Hun er redd for at de store pengene i skolesatsingen er brukt opp.

– Med så mye teori i barneskolen er mange skoleleie allerede når de begynner på ungdomsskolen. Vi mener disse timene må bort til fordel for tiltak som gir elevene mestring av praktiske ferdigheter, sier hun.

– SV-skolen må bort

Fremskrittspartiet mener rapporten viser at SV-skolen har spilt fallitt. Frp ber SV ta en titt på en svensk rapport om innføring av karakterer i basisfag allerede fra 5. klasse.

– Nå er det på tide at strategien til SV-lederen om en karakterfri skole graves ned og aldri mer tas fram. Uten karakterer vil det være vanskelig å fange opp de elevene som sliter mest i skolen, sier partiets utdanningspolitiske talsmann, Tord Lien, i en kommentar.

Den ferske rapporten fra Senter for økonomisk forskning (SØF) dokumenterer at personer som faller fra i løpet av videregående skole, i større grad sliter med å komme seg inn i yrkeslivet, skriver Kunnskapsdepartementet.(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.