KARRIERE

Ungdomsbedrifter imponerte i Grunderidol

Jurypanelet vurderte elevenes bidrag og kom med kritikk og ros etter presentasjonene. I Oslo er det ca. 160 bedrifter med omtrent 700 elever i videregående skole. De har lærere, en mentor fra næringslivet og Ungt entreprenørskap.
Jurypanelet vurderte elevenes bidrag og kom med kritikk og ros etter presentasjonene. I Oslo er det ca. 160 bedrifter med omtrent 700 elever i videregående skole. De har lærere, en mentor fra næringslivet og Ungt entreprenørskap. Bilde: Maria Amelie
Maria Amelie
19. okt. 2011 - 16:07

Grunderidol ble arrangert i dag på Oslos innovasjonsuke.

Ungdomsbedrift

Gjennom organisasjonen Ungt entreprenørskap har elever fra Oslos videregående skoler fått hjelp med å starte opp en egen ungdomsbedrift.

I løpet av halvannen måned har de funnet ideer til bedriftene, gjort markedsanalyse, studert materialer og produksjonsprosessen. I dag var de klare til å presentere produktene deres på Grunderidol.

Imponert

Elever fikk tre minutter til presentasjon. Rett etter kommenterte juryen ideen. Dommerpanelet besto av erfarne forretningspersoner fra NHO, Ungt Entreprenørskap og Oslo Medtech.

Dora Thorhallsdottir var dommer for første gang, og ble imponert over nivået på deltakere.

– Jeg synes så mange av dem var oppriktig engasjerte i hva de drev med og sørget for gode presentasjoner. Listen over potensielle verdige vinnere ble ganske lang og vi hadde problemer med å velge, sier Thorhallsdottir.

Hansker til touch screen

En av to vinnere hadde en ide med teknologisk tilnærming. Ungdommene bak Igloves bedriften startet presentasjonen med å forklare at kald klima i Norge passer dårlig sammen med tochscreen på mobiltelefoner.

-I Norge er det flere og fler som skaffer seg mobiltelefoner med trykkskjerm, og det kalde klimaet i Norge kan gjøre det irriterende å bruke vanter og trykkskjerm sammen om vinteren. Igloves tilbyr vanter som funker på trykkskjerm slik at man slipper å ta av seg vantene om vinteren når man f.eks skal sende en sms, skifte sang elle surfe på iphone, ipad osv. Vantene har innsydde sølvtråder som gjør de ekstrem presise. Du kan dermed bruke hele overflaten, Harpreet Singh, daglig Leder i Igloves.

Igloves er fra Bjerke videregående skole og stakk av med en stor sjekk på 1000 kr.

Spore opp en sykkel

Trackpoint, en bedrift fra Foss videregående skole, kom opp med ideen om å lage en chip som plasseres fast i sykkelrammen.

Gjennom den kan man alltid spore opp sykkelen hvis den har blitt stjålet.

– Vi har samarbeidet med Opera Software, som jobber med å spore opp datamaskiner, men da må du ha tikobling til Internett. Når det gjelder sykkel så vil de lage en annen løsning slik at man er uavhengig av Internett. Det vil holde med å sende en sms til sykkelen, og det vil vise seg hvor den er, sier Markus Gundersrud fra Trackpoint.

Markus Gundersrud og Sindre Rudi har startet ungdomsbedriften Trackpoint og håper å lage teknologi for å spore opp stjålne sykler.
Dyre sykler Markus Gundersrud og Sindre Rudi har startet ungdomsbedriften Trackpoint og håper å lage teknologi for å spore opp stjålne sykler. Maria Amelie

Dyre sykler

Ungdommene fant på ideen fordi en av dem, Sindre Rudi, driver til vanlig med sykling.

– I sykkelklubben vår er det mange som har sykler til stor verdi. Det er rundt 55000 sykler som blir stjålet hvert år, men bare 15000 som blir anmeldt til politiet.

Politiet prioriterer ikke slike saker, så for mange vil det være bedre å betale for sykkelsporingssystem en god løsning, ifølge de unge grunderne.

Les mer om: