IKT

Ung eBorger

Alexander Solbakken viser stolt fram beviset på at han klarte eBorgertesten i 2004. Den da ni år gamle Alta-gutten er den yngste eBorgeren i landet.
Alexander Solbakken viser stolt fram beviset på at han klarte eBorgertesten i 2004. Den da ni år gamle Alta-gutten er den yngste eBorgeren i landet.

Av alle de som greide eBorgertesten i Norge i 2004, var Alexander Solbakken fra Alta i Finnmark er den yngste som har klart eBorgertesten.

Finnmark Fylkeskommune sendte i fjor ut en gratis opplærings-CD. Den nå 10 år gamle gutten gikk gjennom programmet og klarte testen. Nå vil alle skolekameratene også få sitt eBorgerbevis.

Før testen var guttungen mest opptatt av spill. Etterpå fant han ut at en PC og Internett kan brukes til langt mer.

I en hel måned etter eBorgertseten på brukte han nesten ikke datamaskinen til å spille på, men utforsket heller andre muligheter. Spesielt fant han mye spennende og artig informasjon på Internett. I tillegg brukte han skriveprogrammet Word.

Litt hjelp

Pappa Per Olav Solbakken måtte hjelpe Alexander med å få en e-post adresse etter at han ble eBorger. Dermed kan han nå kan skrive og sende e-post til venner og familie. Alexander forteller selv at det å ha lært seg å bruke e-post, og spesielt at han fikk sin egen e-postadresse var det aller beste med å bli eBorger.

Alexander røper at da han hadde greid eBorgertesten, så gledet han seg så til å få eBorgernålen i posten, at han ikke fikk sove om natten. Han syns det er flott å være eBorger, og har ofte på seg nålen på skolen. Nå har hele klassen til Alexander lyst til å bli eBorgere, og de skal sammen med læreren på skolen gjennomgå opplærings-CD’en fra Finnmark Fylkeskommune, opplyser Datakortet i en pressemelding.

Selv om pappa arbeider på OPUS i Alta, med nettopp å arrangere eBorgerkurs og Datakortkurs, forteller begge to at Alexander nesten ikke fikk hjelp underveis - bare litt til å sette i gang. Alexander sier at han har lyst til å bli enda flinkere til å bruke datamaskinen, og han har faktisk også startet opp med å lære seg det som må til for å ta den første modulen av Datakortet.

Bernt Nilsen i Datakortet opplyser om at den eldste personen i Norge som har bestått eBorgertesten til nå, er hele 82 år og kommer fra Husøysund i Vestfold fylke.

Les mer om: