NORWEGIAN TECH AWARDS 2019

Undervannsdronen var tiltenkt hvermansen, men ble valgt av proffene

Blueye Robotics er nominert til Norwegian Tech Awards i kategorien maritim.

Blueye Robotics er blant de nominerte til Norwegian Tech Awards i kategorien maritim.
Blueye Robotics er blant de nominerte til Norwegian Tech Awards i kategorien maritim. (Foto: Blueye Robotics)

Blueye Robotics er nominert til Norwegian Tech Awards i kategorien maritim.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Norwegian Tech Awards 2019

KANDIDAT NR 1 TIL TU Maritim
Hva: Undervannsdrone

Hvem: Blueye Robotics

UAVHENGIG VURDERING

Professor Asgeir Sørensen ved AMOS-senteret på NTNU var med på idémyldringen i et tidlig stadie av Blueye Robotics, men har i dag ingen bindinger til selskapet. Han mener at Blueye Robotics bokstavelig talt åpner øynene for folk. Over 70 prosent av jorda består av vann. Men vi vet egentlig svært lite om det som skjer under havoverflaten.

– Opprinnelig var ideen å utvikle en undervannsdrone som man kunne kjøpe uten å spørre ektefellen om lov. Nå har det imidlertid blitt et produkt som beveger seg over i proffsegmentet, sier Sørensen.

Selv om prisen på 80.000 – 90.000 kroner er mye for privatpersoner, er det likevel noen entusiaster, institusjoner og organisasjoner som får tilgang til det som skjer under vann.

– «Seeng is believing.» Nå kan så å si alle få øyne under vann. Dronen kan være med på en
bevisstgjøring av hva som skjer i havet, sier Sørensen.

Han tror selskapet står overfor noen smertefulle epoker.

– Det har gått fort fra oppstart i 2014 til masseproduksjon og kommersialisering i 2019. Det som blir krevende er å sikre lønnsomhet og lage gode tjenester. Lykkes de med å gire opp fra lavt og til femte gir, kan dette bli en gigasuksess og delvis revolusjonere vår tilgang til livet under overflaten, sier Sørensen entusiastisk.

Erik Dyrkoren i Blueye Robotics med en Pioneer-drone. Masseproduksjonen begynner  i oktober 2018.
Erik Dyrkoren i Blueye Robotics. Foto: Tore Stensvold

– I første intervju med Teknisk Ukeblad sa jeg at vi skulle ha første drone i salg i september 2017, og at den skulle koste 20.000 kroner. Vi kom i mål i desember 2018, og den koster 84.000 kroner. Så det er et avvik der. Nå skal jeg ikke være like tøff og påstå ting. Det er kanskje noe man gjør i starten når man er litt optimistisk, sier Erik Dyrkoren.

Han er gründer og daglig leder i selskapet Blueye Robotics. Siden starten i 2014 har selskapet utviklet en undervannsdrone og som brukes i havbruk, kraftbransjen, skipsinspeksjon og av forsvaret. Tidligere i år startet de masseproduksjon og salg av dronen.

Vil bli blant verdens største

Blueye er nominert til Norwegian Tech Awards i kategorien maritim for å ha produsert høykvalitets undervannsteknologi, og for å nådd dit mange gründerselskaper aldri kommer - til industrialiseringen av et ferdig produkt. 

Selv om Dyrkoren ikke er like tøff som han en gang var, er ambisjonene fortsatt de samme:

– Å bli ett av verdens største selskaper innen undervannsdroner. Vi skal framstå som det ledende selskapet innen kvalitet og brukervennlighet. Det var en vesentlig del av businessplanen i starten, og det er også det vi er på vei til å bli, sier han.

Norwegian Tech Awards

Teknisk Ukeblad Media deler hvert år ut Norwegian Tech Awards. Vinnerne offentliggjøres og prisen deles ut på Oslo Militære Samfund 19. november.

Det deles ut flere priser:

Norwegian Tech Award: Hovedprisen
Norwegian Tech Award: Building and Construction
Norwegian Tech Award: Maritime
Norwegian Tech Award: Energy
Årets teknologileder
Hedersprisen

Kriterier: Skal representere en god ingeniørmessig løsning eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem.

Nominerte i TU Maritim

  1.  Blueye Robotics
  2. Corvus
  3. Forsvarsmateriell/BOA Management

Vinnerne kåres av en fagjury bestående av:

Lise Lyngsnes Randeberg, Tekna (juryleder)

Alexandra Bech Gjørv, SINTEF

Morten Dæhlen, UiO

Håkon Haugli, Innovasjon Norge

Trond Markussen, Nito

Anne Borg, NTNU

Anne Kjersti Fahlvik, Forskningsrådet

Knut E. Sunde, Norsk Industri

Mette Vågnes Eriksen, Polyteknisk Forening

Jan Moberg, TU

Tilpasset til kundene 

Selskapet munner ut av det marintekniske miljøet i Trondheim, der Dyrkoren møtte professor i undervannsteknologi Martin Ludvigsen, investor Erik Haugane og Christine Spiten, som den gang studerte hvordan lavkost undervannsdroner kunne brukes for å kartlegge havet. 

De bestemte seg for å knytte folk til havet gjennom undervannsteknologi som var billigere enn alternativene. 

Tidlig i prosessen fikk de med seg konsulenter fra EGGS Design. De gjorde produktene mer brukervennlige og økte kundeforståelsen i selskapet. Deler av betalingen var i aksjer. 

De første årene utviklet Blueye flere prototyper, hele tiden med mål om en billig undervannsdrone for forbrukermarkedet. Men så kom skiftet.

Valgte proffene

Da de skulle i gang med storskalaproduksjon loddet de stemningen i markedet. Fra maritim bransje var interessen enorm, men fra forbrukermarkedet var det vanskeligere å måle interessen, med unntak av fra en håndfull entusiaster. 

Dermed bestemte de seg for å droppe målet om en drone til hvermannsen for 20.000 kroner. I stedet gikk de for en høykvalitetsdrone til proffmarkedet til 84.000 kroner.

– Dette gjorde det litt lettere for oss. Vi kunne fokusere mer på kvalitet og brukervennlighet og være mindre opptatt av at det skulle være så rasende billig. Å være billigst er veldig vanskelig, spesielt fra Trondheim. Også med tanke på at tilsvarende teknologi med en helt annen kostnadsbase har begynt å komme på banen fra Kina, sier Dyrkoren.

Prototyper er lett, masseproduksjon vanskelig

Dyrkoren er langt på vei enig med professor Asgeir Sørensen. Å komme i produksjon har vært en tøff jobb.

– Å bygge prototyper og få det til å fungere er ikke så vanskelig, men å få det industrialisert - finne komponenter til en lav pris og få det i masseproduksjon - har vist seg å være en relativt tøff jobb. Alle er kanskje like overrasket over hvor vanskelig det er, men vi klarte det òg. Egentlig med en rekke produkter: Vi har dronen, wifi-enheten på overflaten, vi har lader, batteri og et markedssystem rundt det hele. Vi har fått alle produktene sertifisert og gjort alt skikkelig etter boka, sier Dyrkoren.

Dronen veier ni kilo og kan dykke ned til 150 meter. Kontrollene ligner videospillkonsoller, og man kan bruke VR-briller for å se det samme som dronen.

Videreutvikler 

Blueye Robotics går fortsatt med underskudd, men gründeren tror de skal bli et lønnsomt selskap om ikke lenge. 

– Vi fokuserer veldig på kommersialisering og økt salg. Vi utvikler samtidig ny teknologi, og ser for oss flere lanseringer av nye ting rundt undervannsdronen framover. Ikke minst har vi nye oppdateringer av programvare som kommer både nye og eksisterende kunder til gode, sier Dyrkoren.

Han vil ikke svare på hvor mange droner de har solgt.

– Vi ønsker ikke å gå ut med sånne tall. Det er så lett å bli overanalysert fra flere hold. Men det øker hele tiden. 

Her brukes dronen av Forsvaret under fjerningen av torpedoene fra KNM Helge Ingstad.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå