Kjernekraftverket Kashiwazaki-Kariwa ble rammet av jordskjelv mandag 16. juli. (Bilde: Japan Atomic Industrial Forum)
Kartet viser kjernekraftverkene i Japan. Kashiwazaki Kariwa er det nest nordligste på vestkysten av Japan - og et av verdens største. (Bilde: International Nuclear Safety Center)

Undersøker lekkasjer fra kjernekraftverket

Flere av de 100 beholderne ved kjernekraftverket Kashiwazaki-Kariwa mistet dekslene da de veltet, og vann med radioaktive stoffer har allerede lekket ut i havet.

Lave nivåer

Ni personer ble drept, og rundt 1000 ble skadet i det kraftige jordskjelvet, som kunne merkes i en radius på 240 kilometer fra episenteret i Japanhavet. De fleste av husstandene i byen Kashiwazaki er fortsatt uten strøm og vann etter skjelvet.

At beholderne har veltet er bekreftet av kjernekraftverket i byen, og ifølge BBC ble ikke dette oppdaget før i dag, tirsdag. Kjernekraftverkets talsmenn påstår imidlertid at det er snakk om så lave nivåer av radioaktivitet at det ikke vil skade miljøet.

Svært utsatt

Eksperter og miljøorganisasjoner har i lang tid vært bekymret for sikkerheten ved Japans kjernekraftverk, siden de ligger i områder svært utsatt for jordskjelv.

Mandagens skjelv, som ble målt til 6.8 på Richters skala, medførte også en brann i en transformatorstasjon ved Kashiwazaki Kariwa. Dette er verdens største kjernekraftverk når det kommer til effektuttakskapasitet.

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.