KLIMA

Undersøker lekkasjer fra kjernekraftverket

Mona StrandeMona StrandeJournalist
17. juli 2007 - 11:18

Flere av de 100 beholderne ved kjernekraftverket Kashiwazaki-Kariwa mistet dekslene da de veltet, og vann med radioaktive stoffer har allerede lekket ut i havet.

Lave nivåer

Ni personer ble drept, og rundt 1000 ble skadet i det kraftige jordskjelvet, som kunne merkes i en radius på 240 kilometer fra episenteret i Japanhavet. De fleste av husstandene i byen Kashiwazaki er fortsatt uten strøm og vann etter skjelvet.

At beholderne har veltet er bekreftet av kjernekraftverket i byen, og ifølge BBC ble ikke dette oppdaget før i dag, tirsdag. Kjernekraftverkets talsmenn påstår imidlertid at det er snakk om så lave nivåer av radioaktivitet at det ikke vil skade miljøet.

Svært utsatt

Eksperter og miljøorganisasjoner har i lang tid vært bekymret for sikkerheten ved Japans kjernekraftverk, siden de ligger i områder svært utsatt for jordskjelv.

Mandagens skjelv, som ble målt til 6.8 på Richters skala, medførte også en brann i en transformatorstasjon ved Kashiwazaki Kariwa. Dette er verdens største kjernekraftverk når det kommer til effektuttakskapasitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.